Babiczky László rendező 06 20 91-45-118 Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. www.facebook.com/babiczkylaszlo

szerkesztő,újságíró

Budapest, 1952. március 27. -2013. május 17. 

Tanulmányai:

MÚOSZ Újságíró Akadémia (1972-1974)

ELTE BTK, magyar-népművelés szak (1975-1976)

Felsőfokú esztétikai tanulmányok (1977-1980)


Munkahelyei:

  • Magyar Nemzet szerkesztősége (1970-1990)
  • Magyar Televízió (1990-2000)

Már gyermekfejjel újságírónak készült, általános iskolásként cikkei jelentek meg ifjúsági lapokban, gimnazistaként pedig a Magyar Rádió gyermekosztályának dolgozott rendszeresen. A Magyar Nemzet szerkesztőségében szinte az összes lépcsőfokot megjárta: gyakornokként kezdett, majd munkatárs lett a belpolitikai rovatnál (érdeklődése ekkor elsősorban a közlekedés és az idegenforgalom felé irányult), később dolgozott a sportrovatban is, ahol rovatvezető-helyettes, végül a lapnál vezető tördelőszerkesztő, művészeti szerkesztő, egyúttal a szerkesztőbizottság titkára lett. A Magyar Televízióban külső munkatársként már az 1970-es években megjelent: riportfilmeket készített, és egyik szerkesztője volt az 1976. évi Riporter kerestetik  című műsorsorozatnak. A Híradó Főszerkesztőségénél A Hét szerkesztőségvezetői – 1992 és 1993 között megbízott főszerkesztői (és műsorvezetői) – tisztét töltötte be, 1990 és 1994 között egyúttal a Híradó egyik felelős szerkesztőjeként és az Eurovízió hírcsere-szolgálatának magyarországi főkoordinátoraként is dolgozott. Ezen időszak alatt számos országban megfordult, sok neves hazai (Antall József, Boross Péter és Horn Gyula miniszterelnök, Göncz Árpád köztársasági elnök), valamint külföldi politikussal (köztük Helmut Kohl német kancellárral, Johannes Rau akkori tartományi miniszterelnökkel, később német államfővel, Thomas Klestil osztrák köztársasági elnökkel, Alois Mock alkancellár-külügyminiszterrel, Franz König bécsi bíborossal, Sali Berisha albán államfővel, továbbá Simon Wiesenthallal és másokkal) készített interjút. A ZDF német televízió számára 1994-ben a Magyar Mozaik (Ungarisches Mosaik) című kétnyelvű (magyar–német) híradót szerkesztette és vezette. Heti Híradó címmel a világ magyarsága számára az előző hét eseményeinek összefoglalójáról harminc perces műsort készített, amit a világ számos földrészén működő, magyar nyelvű adást sugárzó tévéállomások kaptak meg 1996 májusától. 2000 augusztusában nyugdíjba vonult. Közben vezető szerkesztőként dolgozott az Új Magyarországnál, majd a Vasárnapi Híreknél, végül 1995. júniusától az Axel Springer Magyarországi központi szerkesztőségében (előbb Ferenczy Europress, utóbb Europress) külpolitikai szerkesztő, vezető szerkesztő, hírigazgató. Alapítója volt a Vasárnap Reggel című újságnak, majd pedig első megjelenésétől az utolsó számig a Reggel című napilap külpolitikai szerkesztője. Azóta könyvírással, műfordítással foglalkozik, és rendszeresen publikál a romániai magyarság Bukarestben megjelenő központi lapjában, az Új Magyar Szó-ban, valamint az infovilág.hu internetes honlapon.

Szervezeti tagság: MÚOSZ  

Riport-dokumentumfilmek:

Hahó-ti fiatalok – (1975) a Hahót községben élők életéről, rend.: Pauló Lajos
T.E.M. – (1987) dokumentumfilm az ENSZ megbízásából a transz-európai autópálya építéséről, op.: Pataky István, rend.: Kovács Miklós (Közdok Filmstúdió)
Göncz Árpád látogatása Németországban – (1991) op.: Hadházi László

Publikációk:

Emberségről példát – riportok fiatalokról (Ifjúsági Lapkiadó, 1975)
Kötött pályán – riportantológia (KSZDSZ, 1985)
Adolf Burger: A hamisítócsoport – fordítás (Kossuth Kiadó, 1985) Az eredeti könyv alapján készült osztrák film (Die Fälscher) 2008-ban elnyerte a legjobb külföldi alkotásnak járó Oscar-díjat.
Budaörs az Európai Unióban – monográfia (CEBA, 2004)
Az emberiség krónikája – fordítás, társszerkesztés (Helikon/Alexandra Kiadó, 2007)
Képes Gyermeklexikon – fordítás (Reader's Digest, 2009)
Akik megváltoztatták a világot – fordítás (Reader's Digest, 2009)    

Díjak, kitüntetések:

Mihályfi Ernő-díj (1988)
Gróf Széchényi Ödön emlékplakett (1992)
Honvédelemért I. osztály (1993)  

Forrás: Gyulay Zoltán-Dunavölgyi Péter  

Babiczky László rendező 06 20 91-45-118 Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. www.facebook.com/babiczkylaszlo