Babiczky László rendező 06 20 91-45-118 Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. www.facebook.com/babiczkylaszlo

zenei szerkesztő, művészeti vezető

Budapest, 1946. június 24.


Tanulmányai:
 

Bláthy Ottó Ipari Technikum (1960-1964) 

14 év hangszeres és zeneelméleti tanulmány  


Munkahelye:

  • Magyar Televízió (1964-2007)

Az érettségi után közvetlenül a Magyar Rádióhoz került hangtechnikusként. Három hónappal később már a Magyar Televízió dolgozója lett. 1964-1971 között hangmesterként, számtalan dokumentum-, riport- és játékfilmben dolgozott. Szinkronmunkái közül kiemelkedik Fellini 8 és fél című remekműve, mely 1971-ben a debreceni szinkronfesztiválon fődíjas lett. 1971-től zenei szerkesztő. Ebben a munkakörben tudta kamatoztatni zenei tanulmányait. A Magyar Televíziónak ebben a periódusában rengeteg olyan műsor készült, amelyekhez aláfestő zenékhez volt szükség. A zenék kiválogatása zeneértő szakembereket igényelt, ebben vállalt oroszlánrészt Herczeg László. Felsorolhatatlan a produkciók száma és azoknak az alkotóknak a névsora, akikkel dolgozott. Néhányat mégis érdemes megemlíteni: Mihályfi Imre, Szőnyi G. Sándor, Nemere László, Hajduffy Miklós, Málnay Levente, Lengyel György, Vámos László, Ruszt József, Deák Krisztina, Szántó Erika, Babiczky László, Sós Mária, Kútvölgyi Katalin, B. Farkas Tamás, Makk Károly, Mészáros Márta, Jancsó Miklós. Sok szilveszteri műsorban dolgozott együtt Bánki Ivánnal, Kalmár Andrással, Csenterics Ágnessel. Nevéhez fűződik a Vers mindenkinek, A hét műtárgya, Unokáink sem fogják látni, Delta, Szeszélyes évszakok, és számtalan sorozat zenéje. Természetfilmek, mint a Rácz Gábor rendezte 12 hónap az erdőn, Sáfrány József úti- és természetfilmjei, valamint a Magyarország nemzeti parkjai sorozat. Talán külön ki lehet emelni Molnár György A varázsló álmát, melyet a New Yorki Modern Művészetek Múzeumában örökre archiváltak. A gyermekek számára is igen kedves Keménykalap és krumpliorr produkciót, melyet Hollywoodban is jutalmaztak. 2006-tól a Magyar Televízióban a zenei szerkesztők művészeti vezetőjeként dolgozik.
Televíziós tevékenysége mellett nem lett hűtlen a rádiózáshoz sem: Szórakoztató antikvárium, Hétfői kívánságműsor, Vendég a háznál, Neveletlenek, Helyettem írták, irodalmi portréműsorok sora, de sokszor hívták színházi produkciókba is. A legtöbbet a József Attila Színházban, a Budapesti Kamaraszínházban, Debreceni Csokonay Színházban, a Budaörsi Játékszínben, és a soproni Petőfi Színházban dolgozott.    

Díjak, kitüntetések:  

1986: Szocialista Kultúráért kitüntetés (A hét műtárgya sorozatért)
A sok évtizedes magas művészi színvonalon végzett tevékenységét a nagyszámú nívódíjon túl 2007-ben a 38. Filmszemlén Árvai Jolán-díjjal tüntették ki.                  

 

Forrás: Herczeg László

Babiczky László rendező 06 20 91-45-118 Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. www.facebook.com/babiczkylaszlo