Babiczky László rendező 06 20 91-45-118 Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. www.facebook.com/babiczkylaszlo

fizikus, műszaki fejlesztő

Budapesten, 1932. november 28.


Tanulmányai:

A Fasori Evangélikus Gimnázium (1951)

ELTE TTK fizikus szak (1951-1956)

 


Munkahelyei:

  • Posta Kísérleti Intézet fizikus gyakornok (1955-1957)
  • Magyar Rádió és Televízió (1957-1997)
    Televíziós főosztály, Műszaki osztály:, üzemeltető, tervező mérnök, laborvezető, műszaki igazgatóhelyettes, főosztályvezető

Szakmai pályafutása:

1955-ben a Posta Kísérleti Intézeténél, Nagy Dezső igazgató alkalmazta és az első hazai televíziós helyszíni közvetítő kocsi tervezésénél és megvalósításánál segédkezett. „Angol és német szakcikkeket nyomott a kezembe főnököm azzal, hogy olvassam el, és építsem meg az abban ismertetett áramköröket. Így kezdődött.” - emlékezik vissza a kezdetekre.
Két év múlva, 1957 tavaszán, fizikus diplomával a zsebében került a Televízióhoz, ahol az első PYE közvetítőkocsi egyik üzemeltetője volt két éven át.
1959-ben Angliából érkezett meg az első, High Definition Ltd. gyártmányú, telerecorder, mely a képet filmszalagra vette, a hangot pedig együttfutó hangszalagra rögzítette. Mócsi Lászlóval ketten dolgoztak ennek az új technológiának a bevezetésén. (Volt olyan szilveszteri műsor, amelyet ők vettek fel több napon át, és adáskor filmközvetítőről játszottak le.)
1964-ben részt vett a Központi Kapcsolóterem szerelésében, majd a III-as stúdió szerelésének irányítása volt a feladata.
Az első mágneses képrögzítő berendezéseket 1966-ban telepítették a Széchenyi-hegyi Hargita Stúdióba, majd az első színes Ampex képmagnók üzembe-helyezésén dolgozott.  Időközben több jelentős sportesemény közvetítésére szervezett operatív csoportba hívta meg Benkő Ferenc, az OIRT műszaki igazgatója. Az EBU-OIRT közös csapatában közreműködött az 1972-es Sapporó-i téli Olimpia, az 1976-os a Montreal-i nyári Olimpia, az 1978-as Buenos Aires-i Labdarúgó VB, valamint az 1980-as Lake Placid-i téli Olimpia közvetítésében.
1973 júniusában az MTV műszaki igazgató-helyettese lett, és a Fejlesztési Főosztályt vezette. A legjelentősebb beruházásuk és fejlesztésük a Bojtár utcai Stúdió-komplexum, valamint a színes 10-es digitális közvetítő kocsi volt.
1985-ben, Kerpel igazgató nyugdíjazása utáni átszervezéskor nem értett egyet Hurbán főigazgató intézkedéseivel, ezért távoznia kellett a fejlesztésről.
1986-ban dr. Bayer József kereskedelmi főigazgató felkérésére a Reklámstúdió létrehozásába kezdett. Dénes Lászlóval együtt egy éven át szervezték, irányították a tervezést és a felszerelést, olyan sikerrel, hogy Bereczki elnök úr főosztályvezetői minőségben megbízta az MTV összes műszaki importjának bonyolításával.

Díjak, kitüntetések:

Szocialista Kultúráért (1971)
Munka Érdemrend ezüst fokozata (1974)
A Magyar Köztársaság Arany Érdemkeresztje (1993), melyet Antall Józseftől, Göncz Árpádtól és Szabad Györgytől vett át a Parlamentben
Számos Elnöki Nívódíj és Kiváló dolgozó kitüntetés

 

Forrás: Saját életrajz

Babiczky László rendező 06 20 91-45-118 Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. www.facebook.com/babiczkylaszlo