zenei szerkesztő

Budapest, 1940. február 24. – 2002.

 

 

 

 

 

Munkahelyei:

  • Magyar Rádió (1958-1964)
  • Magyar Televízió (1964-1999)

Horváth Vera útja a gimnáziumból egyenesen a stúdiómagnó mellé vezetett. Zenei forgatóként készítette és játszotta be a különféle műsorokhoz a zenei aláfestéseket, nagyon sokszor – később a televízióban is – élő adásban.
A Magyar Televízióban a Palásti Pál által fémjelzett Zenei forgató csoport munkatársaként egyre több tv-játék aláfestő zenéjének megszerkesztése volt feladata. Állandó zenehallgatással teltek napjai, hangulatokat jegyzetelt egy-egy meghallgatott motívum, zeneszám megismerésével. Később beosztása alapján (már zenei szerkesztőként), heti 2-4 TV Híradót, úti-filmeket, magazinműsort (Panoráma, A Hét) is elvállalt. Ezek a munkák nagyrészt megkeresés – bizalmi elv – alapján készültek.
Az igazi örömet a Rajnai András rendező által fémjelzett „Televíziós mesék felnőtteknek” című sci-fi sorozat zenei szerkesztése jelentette számára. Ezek a tv-játékok a hatalmas IV. Stúdióban készültek, melynek felében a kék háttér előtt mozogtak a színészek, s a különböző makettek ilyen-olyan szögben kerültek mögéjük trükkel (blue-box).
Komolyabb munkái mellett átruccant a könnyű műfajba is: „Ez + Az”. Nagy kihívást jelentett számára a különböző, néhány másodperces úgynevezett belső főcímek elkészítése, a poénzenék elcsépelt, agyonjátszott világa mellett újak keresése.
Nyugdíjba vonulása után is rendszeresen Híradózott még éveken át.
Súlyos betegség után 2002-ben hunyt el.

Díjak, kitüntetések:

Produkciós munkáiért többször kapott Nívódíjat


 

Forrás: Márton Sándor