bemondó

(Tomsits Rudolfné)

Budapest, 1937. július 28. – Aszód, 1972. november 23.

 

 

 


Juditot vibráló, változatosságot kedvelő embernek ismerték munkatársai. Volt rádióbemondó, újságíró, előadóművész. Pályafutását a Filmgyárban kezdte, beszédkultúrája, bemondói, műsorvezetői intellektusa a rádióban és a televízióban bontakozott ki. Szenvedélyesen szerette a költészetet. Személyiségének sokszínűvégéhez hozzátartozik, hogy ő volt az első magyar női könnyűbúvár.
Közreműködött a TIT irodalmi séták – A Szabadsághegy irodalmi emlékei című ismeretterjesztő sorozatában (operatőr-rendező: Lukács Lóránt, 1966). Színészi tehetségét megcsillogtatta a televíziós bemondók, Válaszolunk leveleikre című szórakoztató paródiájában (operatőr: Zsombolyai János, rendező: Horváth Ádám, 1966), valamint a Honfoglalás című háromrészes tévéfilmben (operatőr: Hildebrand István, rendező: Mihályfi Imre, 1966) is. A TV Híradó esti adásainak bemondója volt, és első műsorvezetője a Delta című tudományos híradónak, egészen haláláig.
 
1972. november 23-án egy négytagú tévéstáb éjszakai forgatásról tartott hazafelé, amikor egy vasúti átjáróban a vasúti jelzőőr tilos jelzése ellenére, a sofőr a sínekre hajtott. A baleset következtében Varga Béla gépkocsivezető és két utasa, Winkler György szerkesztő és Hódos Judit bemondó a helyszínen, Mertz Nándor rendező a kórházba szállítás közben meghalt…

 

Forrás: Családi adatszolgáltatás, újságcikkek