Babiczky László rendező 06 20 91-45-118 Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. www.facebook.com/babiczkylaszlo

operatőr

Budapest, 1952. szeptember 24.

 

 

 

 

 

Munkahelye:

  • Magyar Televízió (1975-től)

16 évesen kezdett fotózni, már gimnazistaként jelentek meg képei. Néhány önálló és számos közös kiállításon szerepeltek munkái, több díjat is nyert. Érettségi után a Budapesti Műszaki Egyetemen tanultam, de félbehagyta. Egy éven keresztül dolgozott az egyetem „R-klub”-jában.
A Magyar Televízióban 1975-től dolgozik, először rendezőasszisztensként, majd rövidesen „bemondó-operatőrként” dolgozott. Újabb egy év elteltével külsős segédoperatőr lett az akkori Operatőr Osztályon. Elvégezte Mátrai Mihály segédoperatőri tanfolyamát, de ebben az időben már kameramannak is beosztották. Idővel ez lett a fő területe. Szinte minden műfajban kipróbálhatta magát, ahogy ez a kameramani munkára ma is jellemző.
Kameramanként dolgozott sok tévéjátékban, többek között Horváth Tibor: Két egyfelvonásos, Deák István: Tapsikáné fülönfüggője, Rajnai András: Bábel tornya, Ruszt József: a békíthetetlen, Lengyel György: A nagy varázslat, Gaál Albert: A sárkány menyegzője, Igor Ciel: A tévedés joga, Kazimír Károly: A zalameai bíró, Felvidéki Judit: Az éjszaka vége Bohák György: Ítélet előtt című művében.
1989 őszén került a Híradóhoz és azóta is ott dolgozik. Ez a munkakör lehetővé tette, hogy a világ sok országában megforduljon, és érdekes emberekről készíthetett felvételeket. Néhány kisebb riport- és dokumentumfilm kivételével ez a pár ezer tudósítás az „életműve”.

Tanít a Teleschola televíziós iskolában.

Díjak, kitüntetések:

Nívódíjak:
„Telepohár” című produkció (1984)
„Hoffmann meséi” című produkció (1985)
A Panorámának forgatott anyag (Pogár Demeter szerkesztő és Janovitz Attila rendező) dokumentumfilm kategória-győztes lett Ukrajnában (2005)


 

Forrás: Kereki Sándor, Dunavölgyi Péter

Babiczky László rendező 06 20 91-45-118 Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. www.facebook.com/babiczkylaszlo