Babiczky László rendező 06 20 91-45-118 Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. www.facebook.com/babiczkylaszlo

bemondó

Budapest, 1945. december 31.  

Tanulmányai:    

ELTE Bölcsészettudományi Kar, orosz nyelv- és irodalom szak, középiskolai tanár, pszichológia szak pszichológus (1984) 

Integratív pszichoterápiás képzés/KIP, kognitív, NLP, NLPt/ (2005, 2006)                        

Művészeti képzettség: 13 év - zongoratanulmányok, karvezetés

Munkahelyei:   

  • Mechanikai Laboratórium – adminisztrátor (1964-1965)
  • Magyar Rádió – bemondó (1965-1974)
  • Magyar Televízió – bemondó, főmunkatárs (1974-2000)
  • Kertész Stúdió Bt. – ügyvezető igazgató (1992-től)  

Kertész Zsuzsát, a Magyar Televízió karakterisztikus, sokoldalú bemondóját, műsorvezető-konferansziéját az iskolai versenyek, zenével, prózával, mesemondással nyert győzelmei indították pályájára. Zongorázott, kamarakórust vezetett, majd 1965. február 15-étől a Magyar Rádió bemondója lett.
A Magyar Rádióban töltött kilenc év – mint oly sok kollégájának – neki is kitűnő iskolát jelentett. Pontosságra, a műsorkészítés fegyelmére és emellett a váratlan helyzetek, kihívások megoldására tanította. A legkülönbözőbb műfajokban próbálhatta ki tehetségét, erejét. A Made in Hungary című könnyűzenei megmérettetés egyik fordulóját a Magyar Televízió is közvetítette. Ekkor figyeltek fel rá a televíziósok, s ezt követően, 1974. április 1-jétől az MTV-ben folytatta munkáját.

Tévés pályafutása során többször bírálták „újfajta” hangvétele miatt, de a televíziós stílus könnyedebbé válásakor jól jött ez a friss hang, amikor a TV2 újszerű, délutáni műsorának Kertész Zsuzsa is riporter-műsorvezetője lett.
Ezt a szereplését megalapozta többek közt a História, az Életet az éveknek, a Házibarát című műsor, vagy éppen azok a nemzeti estek, ahol hasznát vette orosz nyelvtudásának is. Televíziós pályafutásának voltak kiemelkedő pontjai. Például, amikor a hely szelleme – közvetítések a Mátyás templomból, Operaházból, Erkel Színházból – vagy amikor az emberi, művészi nagyság – Alexandrov együttes – és volt, amikor a történelmi pillanat – műsor összeállítás, ami elkísérte Farkas Bertalant az űrbe – jelentett élményt, feladatot számára.
Montágh Imrével készült Beszédművelés című sorozata és Rodolfós bűvészettörténete pedig más-más közönségrétegnek vált emlékezetessé.
Népszerűségére jellemző, hogy Friderikusz műsorbeli szereplése során – amely egyben televíziós pályafutását is lezárta – a közönség hosszú perceken át állva, tapsolva köszöntötte. Egy televíziós korszak jelképévé vált, személyiségét ünnepelték. Kertész Zsuzsa évek óta – pszichológusi végzettségét kamatoztatva – beszéd-, és személyiségfejlesztő-, közszereplésre felkészítő csoportos és egyéni tréningeket vezet, különböző terápiák hasznosításán dolgozik.  

Díjak, kitüntetések:  

Újságíró (1965)
Előadóművész (1983)
Kazinczy-díj (1994)  

 

Forrás: Szakmai önéletrajz, személyes interjú, MTV Archívum adatbázis

Babiczky László rendező 06 20 91-45-118 Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. www.facebook.com/babiczkylaszlo