Babiczky László rendező 06 20 91-45-118 Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. www.facebook.com/babiczkylaszlo

szerkesztő-riporter

Budapest, 1929. január 11.  


Tanulmányai: 

Politikai Főiskola (1952-1954)

MÚOSZ Újságíró Iskola (1959-1960) 

 


Munkahelyek:

  • Török-Labor Rt., államosítás után Gyógyért Vállalat számlázó, MDP VI. ker. szervezete – adminisztrátor (1949-1951)
  • Esti Budapest – újságíró (1951-1956)                        
  • Magyar Rádió – szerkesztő-riporter (1957-1969)
  • MSZMP KB Agit. Prop. Osztály, sajtó alosztály – munkatárs (1969-1975)
  • Magyar Televízió – főosztályvezető-helyettes. A HÉT főszerkesztője (1975-1984)  

A korai munkába állás egyfajta kényszer volt, a mindennapi megélhetés kényszere, amely nem tette lehetővé az özvegy, áruházi csomagolónő lánya számára a továbbtanulást. A felszabadulást követő időszak teremtett lehetőséget új, felsőfokú ismeretek elsajátítására olyan nagyszerű személyiségek segítségével, mint Ajtay Miklós, Klaniczay Tibor, Koch.prof., Molnár Erik, Nagy Tamás Pach-Zsigmond Pál, Zsigmond László (többek között). A lehetőségek mellett próbatételt is jelentett ez az időszak az újságíró munka megismerésére, elsajátítására az Esti Budapest szerkesztőségében, olyan munkatársak mellett, mint Balla Anna, Csapó György, Demeter Imre, Darvas Szilárd, Gárdos Miklós, Földi Iván, Gál György, Polgár Dénes, Péterfy István, Vaád Ferenc, László Gyula, Petress István.  
1956 átrendezte a korábbi sajtóviszonyokat, az Esti Budapest egy időre megszűnt, majd Esti Hírlap néven újra megjelent. 1957. februárban a Magyar Rádió próbaidős munkatársa lett. A próbaidőből 12 gazdag esztendő lett. A rádió ebben az időben össznépi hallgatottságú volt. A néprádió révén szinte az egész országot behálózta. A televízió akkor még kevesek kiváltsága volt. Új, friss szellemű műsorok születtek a rádiózás minden területén, így a hír és a tudósítás területén is. A 60-as évek elején jelentkezett a Reggeli, majd az Esti Krónika. Ezeknek alapításában, kikísérletezésében tevékenyen részt vett, mint szerkesztő-riporter.
A rádiós évek alatt végezte el MÚOSZ újságíró iskoláját, ahol vezető újságírók, kiváló tanárok – Czine Mihály, Gerézdy Rabán, Horváth Károly, Benczédy József, Ritter Aladár, Kalmár György – adták át ismereteiket.
A közvetlen sajtó-, illetve kommunikációs munka után kitérő volt az MSZMP KB sajtó alosztályán eltöltött 7 év. Feladata volt az újságíró képzés tovább fejlesztésének és a vezető-újságírók, főszerkesztők post-graduális képzésének, ismereteik bővítésének intézményesítése a nemzetközi tapasztalatok alapján. Ezt a tevékenységet a Munka Érdemrend ezüst fokozatával is elismerték.  
1975-ben került a Magyar Televízióhoz, ahol a belpolitikai osztály vezetőjeként, majd az Aktuális Főosztály helyettes vezetőjeként végezte munkáját.
E területen gondozta a Fórumokat, amelyek országos, átfogó és gazdasági, társadalmi témák felvetésére, megvilágítására vállalkoztak: szakemberek, vezetők közreműködésével a nézők kérdéseinek megválaszolására. A Látógatóban -című, sorozat egy-egy megyét, régiót keresett fel, az energiaválság okozta gondok, a termékváltás kényszere, az ott élő emberek, társadalmi csoportok életminőségének kényszerű változása kapcsán. E műsorok szerkesztésében is részt vett. A 66 -című műsor a stúdióba meghívott közönség azonnali reagálásával adta tudtára a válaszadó vendégnek, vezetőnek, szakembernek, hogy a választ kielégítőnek tartja-e, vagy sem. A Kerekasztal beszélgetés egy-egy ágazat képviselőivel arról szólt, hogy az érdekkülönbségeket miként próbálják, esetleg tudják-e közös nevezőre hozni. 
Az Aktuális Főosztályhoz tartozott a Kék fény, a Nyitott Boríték, az Életet az éveknek.
Szülőföldem c sorozat tájakat, falvakat, városokat és embereket mutatott be olyan személyiségek által, mint Illyés Gyula, Sütő András, Kokas Ignác. Ebben az időben vált rendszeressé a nyugaton élő magyar személyiségek felkeresése, s az óhazával való kapcsolatuk bemutatása. Nagy érdeklődés kísérte a Nemzetközi Stúdiót, a Panorámát s a Parabolát. Az Aktuális Főosztály keretében működött A HÉT -című műsor, amely Polgár Dénes kiválása után átmeneti időre irányításával jelent meg. Az aktuális kül-, belpolitikai, társadalompolitikai témákra választ kereső, problémákat felvető, megoldásokat bemutató adásokat nagy érdeklődés, vita, bírálat kísérte.  

Díjak, kitüntetések:

Nívódíj (MR)
Munka Érdemrend Ezüst fokozat (1973)
Munka Érdemrend Arany fokozat (1984)

 

Forrás: Kolek Vera

 

Babiczky László rendező 06 20 91-45-118 Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. www.facebook.com/babiczkylaszlo