Babiczky László rendező 06 20 91-45-118 Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. www.facebook.com/babiczkylaszlo

közgazdász , osztályvezető

Kaposvár, 1922.    


Tanulmányai:

Végzettsége okleveles közgazdász, melyben kandidátusi, majd agydoktori fokozatot szerzett és elnyerte a címzetes egyetemi tanár címet.

 

Pályafutása:

1945-1947 között a Nemzeti Parasztpártnak volt a Baranya megyei titkára, majd Budapesten egyik osztályvezetője. 1948-1951 között az építőiparban dolgozott segédmunkásként. 1951-1958-ig az Országos Tervhivatalban és a Pénzügyminisztériumban dolgozott. Megalapítója és első igazgatója volt a Pénzügykutató Intézetnek. 1953 óta minden gazdasági reformprogramban részt vett. 1954-ben Nagy Imre számára reformprogramot dolgozott ki. Németh Miklós mellett miniszterelnök tanácsadó volt. Az 1956-os forradalom alatt a Tervhivatal, és Minisztériumok Forradalmi Bizottságának elnöke. 1959-től a Magyar Beruházási Banknak volt vezérigazgató helyettese, majd a Pénzügyminisztériumban a Pénzügykutatási Intézet első igazgatója. A 60-as évek végén az új gazdasági mechanizmusnak lett az egyik élenjáró propagandistája. Így indította el Szabó Sípos Tamással a Magyarázom a mechanizmust című sokrészes rajzfilmsorozatot. Ennek révén hívta Pécsi Ferenc elnök a Magyar Televízióhoz, ahol másodállásban másfél évig vezette a Gazdaságpolitikai Osztályt. A műsorok színvonalának emelése érdekében számos neves rendezőt vont be az Osztály munkájába, akikkel több közös, díjnyertes műsort készített, mint például Máriássy Félixet, Zolnai Pált és az akkori Balázs Béla Stúdió hangadóit. 1982 óta nyugdíjas. 1990-1992 között az Állami Vagyonügynökség Igazgatótanácsának tagja. 1992-1998 között a Privatizációs Kutatóintézet kuratóriumának elnöke. Ma is számos társadalmi szervezet elnöke, vezetőségének tagja.  
Mint reformközgazdász 1953 óta rendszeresen publikál. Tizennégy könyve, száznál több tanulmánya, ezernél több cikke jelent meg. A közgazdaságtudomány szinte minden területével foglalkozott. Különösen sokat publikált az agrárpolitika, a pénz- és adóügyek, az oktatás, az egészségügy és a nyugdíjrendszer területéről. A kis- és középvállalatok lelkes híve. Szerzője és kezdeményezője volt a "Magyarázom a mechanizmust" rajzfilm-sorozatnak. Gyakran szerepel mind a televíziókban, mind a rádiókban.

 

Forrás: saját életrajz, internetes honlap  

Babiczky László rendező 06 20 91-45-118 Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. www.facebook.com/babiczkylaszlo