Babiczky László rendező 06 20 91-45-118 Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. www.facebook.com/babiczkylaszlo

villamosmérnök, fejlesztőmérnök  

Budapest, 1932. október 22.  


Tanulmányai:
 

Budapesti Műszaki Egyetem, villamosmérnök (1951-1956)

 

 

Munkahelye:  

  • Magyar Televízió (1956-1993)
    Üzemfenntartási Főosztály, mérnökgyakornok (1956-1958), üzemviteli csoportvezető (1958-1963), üzemfenntartási csoportvezető (1963-1980), üzemfenntartási osztályvezető (1980-1993)    

Az 1954-ben kezdődő és filmeket sugárzó kísérleti időszakban néhány szovjet tévé pótolta az akkor még nem létező magyar vevőkészülékeket. 1956-ban, az élő műsorok megkezdése előtt egy évvel, igazi műsort közvetítő gépeket három helyen fejlesztettek ki; a Televíziós Vállalatnál, a Mechanikai Laboratóriumban és a Posta Kísérleti Intézetében. Koreny ez utóbbi helyen működött vendégként, ahol az első – és egyetlen magyar gyártmányú – helyszíni adásokat végző autóbusz kifejlesztésében vett részt.
A forradalom után enyhült a politikai elszigetelődés légköre, így a Televízió nyugati országokból származó eszközöket, pl. angol közvetítő kocsikat vásárolhatott. Ez időben Koreny a PYE, ill. EMI kocsi műszaki vezetőjeként irányította az akkor még főleg élő helyszíni adásokat. 1963-1993-ig az Üzemfenntartási Főosztály középvezetőjeként tevékenykedett. Munkája során tapasztalta, hogy az angol, német és francia nyelvterületről származó berendezések kezelőinek és karbantartóinak sokszor nehézséget okozott a kezelőgombok és kapcsolási rajzok feliratainak értelmezése. Ezért 5 nyelvű, orosszal kiegészített szótárt szerkesztett azok számára, akik csak a szűken vett szakterületük szókincsében voltak érdekeltek. Munkáját segítette, hogy a keleti országok televíziós szervezeteinek, ez OIRT-nak terminológiai értekezletein rendszeresen részt vett, ahol a társországok küldöttei egymás számára is rögzítették a szakkifejezések meghatározását.
Az MTV műsorüzeme közelében 30 évig vett részt, ennek folyamán munkája mellett számos, üzemből kivont tv kamerát, berendezést és egyéb relikviát gyűjtött össze, melynek a magyar televíziózás akkor 40 éves történetét jellemezték. A tv technika korai generációit képviselő néhány közvetítő kocsit sikerült restaurálás után nagyobb múzeumokban megőriztetnie. 1993-ban MTV Technikatörténeti Gyűjtemény néven nyilvánosan látogatható kiállítást hozott létre. A kiállított állományt vásárlásokkal, bel- és külföldi gyűjtőkkel bonyolított cserékkel, ajándékozások révén, valamint a felszámolt Televideó Kiadó anyagának befogadásával tovább bővítette. Ezután 2001-ben megnyílt az MTV Technikatörténeti- és Műsormúzeuma. A 750 videokazetta az MTV helyben nézhető reprezentatív archívumát képezte, ezen kívül technika- és műsortörténeti kazetták álltak a médiakutatók rendelkezésre. A felépített és üzembe helyezett 5 kamerás archív stúdióval a látogatók interaktív kapcsolatot létesíthettek. A Múzeum megjelenésével és szolgáltatásaival Közép-Európában egyedülálló helyet foglal el.  

Publikációi:

A televíziós hangközvetítés technikai alapjai - 1965.
Televíziós és műszaki rövidítések 5 nyelven - 1982.
A magyar Televízió Története 1993-ig - 1994.
MTV nosztalgia - 1998.
Valamint különböző folyóiratokban megjelent cikkek.  

Díjak, kitüntetések:

Elnöki Nívódíjak (1993, az MTV Technikatörténeti- és Műsormúzeum létrehozásáért; 1997)  

 

Forrás: Saját életrajz

Babiczky László rendező 06 20 91-45-118 Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. www.facebook.com/babiczkylaszlo