Babiczky László rendező 06 20 91-45-118 Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. www.facebook.com/babiczkylaszlo

bemondó, előadóművész

Budapest, 1941. július 4.


Tanulmányai:

ELTE Bölcsészettudományi Kar

 

 


Munkahelye:

  • Magyar Televízió (1962-2001)
    Bemondó, műsorvezető, főmunkatárs

1959 tavaszán, az érettségi vizsgája évében, országos szavalóversenyt nyert és ez hozta össze első ízben a televízióval, pontosabban a tv-kamerával. Mint országos győztes, egy élőműsorban mutatkozott be egy Ady verssel, a Zsóka búcsúzójával.
Felsőfokú tanulmányait a Színház- és Filmművészeti Főiskolán kezdte, de alig egy év után az ELTE Bölcsészkarára iratkozott át.
Egyetemi tanulmányai idején alapító tagja volt az Universitas Együttes versmondó körének. A Magyar Rádióban műsorvezetőként tevékenykedett
Televíziós pályafutása alatt, a bemondó munka mellett számos gálaműsor, ünnepi hangverseny, vetélkedő műsorvezetője, irodalmi műsorok előadója, portrék műsorvezetője volt. Több évtizedig a TV Híradó hírolvasó bemondója. A legfelkészültebb bemondók között tartották számon, mert mindig önálló gondolatokkal orientálta a nézőt.
1962-ben az Optimizmus 1962 című tévéjátékban (operatőr: Zsombolyai János, rendező: Szörényi Rezső) színészi tehetségét is megcsillogtatta.
Hivatásos előadóművészként és műsorvezetőként rendszeresen vállal fellépéseket az ország és a főváros legkülönbözőbb pódiumain.
„Egész életemben meghatározó szerep jutott tanáraimnak.” – vallja pályaválasztásáról. „A Horváth Mihály Téri Általános Iskolában Szabó Magda volt az irodalomtanárom, akit íróként is nagyon tisztelek, s aki megadta az első lökést ahhoz, hogy a művészeti pályák irányába orientálódjam. Fisher Sándor, aki a Színművészetin volt beszéd-technika tanárom, s aki nem csak a szép magyar beszédre tanított, hanem a további életemet is új mederbe sodorta egy telefonhívással. A televízióban épp bemondót kerestek, s mivel a főiskoláról még emlékezett rám, s alkalmasnak is tartott a pályára, azt ajánlotta, menjek el a meghallgatásra. Kétezer jelentkezőből úgy tízen végezhettük el a másféléves tanfolyamot, végül ketten vagy hárman kerülhettünk képernyőre.” 
A Magyar Versmondók Egyesületének tagja.

Filmográfia:

Egy katona megy a hóban (1965) (versmondó)
Az űrkabin ablakából (1966) rend.: Konrád József
Kismalacok (1966) (mesélő)
Delta (1967) (Kudlik Júliával együtt) rend.: Konrád József
Beszédművelés sorozat (1984) rend.: Füzessi Éva
A virágnak megtiltani nem lehet (1981) rend.: Koltai Beáta
25 éves az MTV (1982) (riportalany)
Ördög bújt a vonóba sorozat (1985) rend.: Koltai Beáta
Egy szoknya egy nadrág (1989) rend.: Csenterics Ágnes
Búcsú az Egyetemi Színpadtól (1991) (riportalany)
A Víg özvegytől a Mosoly országáig (1991) rend.: Hajdú György
Hármas portré (Tamási Eszter, Takács Marika, Kovács P. József) (1991)
Régi hangszerek mesterei (1994) rend.: Apró Attila
Felejthetetlen századelő Hegedűs Gézával (1995) rend.: Komlós András

Díjak, kitüntetések:

Kazinczy-díj (1985)
MTV – életműdíj (2001)

 

Forrás: ISIS, Önéletrajz, Portréfilm, Ki-kicsoda?

Babiczky László rendező 06 20 91-45-118 Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. www.facebook.com/babiczkylaszlo