Babiczky László rendező 06 20 91-45-118 Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. www.facebook.com/babiczkylaszlo

tanár, zenetörténész, szerkesztő-riporter, újságíró

Budapest, 1938. január 23.  

Tanulmányai: 

Vendel utcai Tanárképző (1957)                        

Gyógypedagógiai Főiskola, esti tagozat (1959-1962)

Országos Filharmónia – zenetörténet (1963)

Beszédtechnika Magyar Rádió (1962-1963)                        

ELTE Marxizmus-Leninizmus Esztétika tagozat (1964-1969)

Munkahelyek:

  • Kistelek Általános Iskola – (1958)
  • Kistelek Gyógypedagógiai Iskola – (1959)
  • Bp. XXII. Gyógypedagógiai Iskola – (1960-1969)
  • Magyar Televízió – külsős (1963-1969)
  • Magyar Televízió – (1970-1986)
  • IPV (Idegenforgalmi Propaganda és Kiadó Vállalat) Filmstúdió – (1986. február 01-1989. október 16.)
  • Világkiállítás Programiroda – (1989-1992)  

Kisteleken megkezdte a zenei ismeretterjesztő munkát, ezt Budapesten is, és az országban is a mai napig folytatja. A zenei konferálások során fedezték fel, s hívták be a Magyar Televízióba, ahol felvették a bemondó-tanfolyamra. Két évig tanult beszédtechnikát a Magyar Rádióban, majd kamera-gyakorlatot a Magyar Televízióban. 1963 januárjában szerepelt először bemondóként, ezt a feladatot - továbbra is a tanítás és a konferálások mellett - egészen augusztusig végezte, ekkor elbocsátották. Alig fél év múltán, amikor egy zeneakadémiai koncertet, a Magyar Televízió élőben közvetített, a TV Zenei Osztályának vezetője, Kerekes János visszahívta. Ezek után számos élő adásnak volt műsorvezetője, riportere, és a külföldről kapott zenei tárgyú filmeknek volt a magyar narrátor-hangja.
1966-ban a TV Híradó vezetője, Matúz Józsefné szerkesztő-riporterként alkalmazta, továbbra is tanított, s négy évig volt külső munkatársa a Híradónak. 1970-ben a nagy tavaszi árvíz után, külsősként Nívódíjjal jutalmazták az árvízi riportok szerkesztéséért, majd szeptemberben státuszt kapott. A vidéki tudósítói hálózat fejlesztése volt a fő feladata, hozzá tartoztak a moszkvai tudósítók is. Számos zenei, kulturális riportot készített. Forgatott a vidéki kollégákkal az országban, és dolgozott a moszkvai tudósító-párossal, Farkas Józseffel és Butskó Györggyel a Szovjetunióban. A HÉT - című műsorban rendszeresen forgatott hosszabb anyagokat kulturális- és természetvédelmi témakörökben, valamint 3 éven át havonta számolt be az Operaház rekonstrukciós munkálatairól. A 100. évfordulón megnyíló Operaház ünnepi műsorának is Ő volt a szerkesztője. Tíz éves híradózás után visszahívták a Zenei Osztályra, ahol számos nagy műsornak volt szerkesztője, vezetője. A sanzon és a klasszikus operettek tartoztak hozzá, de a Vigadóban sorra kerülő élő koncerteknek is számos alkalommal volt szerkesztője.
1986. február 01-1989. október 16-ig az IPV Filmstúdiójának vezetőjévé nevezték ki, ahol a hazánkról készülő idegenforgalmi filmekért lett felelős, s a Filmstúdió elektronikára való átállását irányította. Vezetése alatt számos sikeres alkotás készült. Az IPV Filmstúdió vezetőjeként 1987-ben meghívást kapott az IQ Nemzetközi Producer Egyesületbe. 1989-ben meghívták a Budapesti Világkiállítást előkészítő Irodába sajtófőnöknek.
1992-ben nyugdíjba vonult, de a NAP TV-ben továbbra is hetente tíz perces blokkban kulturális eseményekről számolt be szerkesztő-riporterként.
1994-től a Duna TV Zenei Osztálynak készített riportokat országszerte zajló eseményekről, és nagy portré-filmeket kiváló operaénekesekről: Szabó Miklós, Takács Paula, Ilosfalvy Róbert, Budai Lívia.
1994-ben sajtófőnöke volt annak a Népstadionbeli SZUPER KONCERTNEK, amelynek közreműködői: Placido Domingo, Jose Carreras, Diana Ross és Rost Andrea voltak. A Magyar Rádióban is folyamatosan készített riportokat.
A MÚOSZ Zenei Szakosztályának munkájában évek óta részt vesz, és immár négy éve tagja a MÚOSZ Etikai Bizottságának.  

Filmográfia:

90 éves az Opera (A HÉT) – (1974)
Egy boldog nyár Budapesten 1-2. – (1984) rend.: Bodnár István
Bécsi vér 1-2. – (1984) rend.: Bodnár István
Sanzonpódium – (1983-1985) sorozat, rend.: Koltay Beáta
Szellők szárnyán: Huszka est a IV-es Stúdióban – (1985) rend.: Apró Attila, op.: Dubovitz Péter
Te meg én – (1984) (vers, zene,tánc) rend.: Bodnár István, op.: Márk Iván
Szív küldi szívnek: Szirmai Albert operettjeiből – (1983) rend.: Horváth Zoltán, op.: Abonyi Antal
„Jó estét, jó estét..”: Farkas Ferenc zenés játékaiból – (1984) rend.: Békés András, op.: Kocsis Sándor
A zene és a tükör: Hűvösvölgyi Ildikó műsora – (1984) rend.: Kisfaludy András, op.: Illés János
Centenáriumi ünnepség az Operában – (1983) rend.: Horváth Ádám, Vámos László, Békés András, op.: Sík Igor
Emlékezés a primadonnára: Házy Erzsébet – (1982) rend.: Gedeon Judit
Nyitás csütörtökön: A Magyar Állami Operaház újjáépítése – (1984) rend.: Born Ádám, op.: Kovalik András, Márton József
Thália papnője – Neményi Lili emlékei – (1980) rend.: Makk Károly, op.: Butskó György
Bagdadi nők – (1975) op.: Vecsei Marietta
Fall Leo emlékműsor – op.: B. Marton Frigyes, rend.: Koltay Beata
Testvér show – op.: Marcali László, rend.: Seregi László
Kalandozások - Vincze Ottó zenés játékaiból – (1984) op.: Kocsis Sándor, rend.: Békés András  

1978-ban az Operaház mexikói vendégszereplése alkalmából Butskó György operatőr kollégával számoltak be A HÉT - című műsorban a turnéról, de riportokat készítettek a Híradónak és a Stúdiónak is. "
A megkövesült ősvilág - Ipolytarnóc" - című (IPV filmstúdió) filmük Olaszországban Vareseben és Sziciliában Agrigentóban is első díjat nyert. – forg.k.író-szerk.: László Zsuzsa, rend-op.: Illés György
Tony Curtis Budapesten – (1989) (IPV Filmstúdió) rend.: László Zsuzsa, op.: Hadházy László
Varázslatos Magyarország – (1987) (IPV Filmstúdió) rend.: Révész György, szerk.: László Zsuzsa, op.: Illés György - Film nagydíjat kapott a franciaországi Tarbes-ben tartott Nemzetközi Idegenforgalmi Filmfesztiválon.  

Publikációk:

Egész életében rendszeresen publikált a magyar sajtó valamennyi jelentős napi-, heti- és havi-lapjában.
50 éves a Magyar Rádió Gyermekkórus – 2005 Magyar Rádió kiadásában.  

Díjak, kitüntetések:

Híradós műsorokért több Nívódíj
Szocialista Kultúráért (1982)
ARANYTOLLAS ÚJSÁGÍRÓ Kitüntetés (2004)
Számos elismerést mondhat magáénak a zenei ismertető munkákért is: (pl.: Bárdos Lajos Kórusfesztivál, Esztergomi Gitárfesztivál, televíziós Nívó-díjak, a Táncművészetért végzett munkái, a Simándy Baráti Társaság kitüntetése, stb.).

 

Forrás: László Zsuzsa

Babiczky László rendező 06 20 91-45-118 Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. www.facebook.com/babiczkylaszlo