szerkesztő

Szolnok, 1941. július 21.

Tanulmányai:

Nagyvárad, Klasszikus Vegyes Líceum, érettségi (1959)

Kolozsvári Babes-Bolyai Egyetem filozófia kara (1964)

Kolozsvári Babes-Bolyai Egyetem újságíró szak (1964)

Munkahelyei:

  • MTI (1970-1977)
  • Pesti Műsor (1977-1989)
  • Magyar Televízió (1989-től)

Nagyváradon érettségizett, s még ugyanabban az esztendőben felvették a kolozsvári Babes-Bolyai Egyetem filológiai karára, melyet 1964-ben végzett el. Itt olyan tanárok oktatták magyar nyelv és irodalom szakon, mint Jancsó Elemér, Gálffy Mózes, Szigeti József, Szabó Erzsébet és nem utolsó sorban Szabó T. Attila. Ugyanitt újságíró képzésben is részesült, a tanárai közül Gál Ernő, Csehi Gyula, Balogh Edgár a legismertebbek.
Az utóbbiak tanácsára a diplomaszerzés után mint újságíró kereste a kenyerét, elsősorban a nagyváradi Fáklya című napilapnál. Írásai jelentek meg a kolozsvári Utunkban, Korunkban, valamint a bukaresti Művelődés és az Előre című lapokban, valamint Sütő András marosvásárhelyi képes magazinjában, az Új szóban. Cikkei főleg a magyar művelődés: könyv, képzőművészet, zene, és főleg a színház kérdéseivel foglalkoztak. Később, amikor politikai okok miatt a munkalehetőségek csökkentek, hogy csak idegenvezető lehetett, 1970-ben áttelepült Magyarországra.

Budapesten először az MTI-ben dolgozott, 1970-1977-ig a kulturális szerkesztőségnél. Innen került át 1977 tavaszán a Pesti Műsor szerkesztőségéhez, ahol a film- és tévérovatot vezette. Nem sokkal később, 1979-től kezdett külsősként dolgozni a Magyar Televíziónál, ahol végül 1989-től került státuszba. Kezdetben a Művészeti Főosztályon, később a Szórakoztató Főosztályon dolgozott, ahol jelenleg főmunkatárs.

Körülbelül 600 műsora készült eddig a Televízióban. Főleg a magyar szórakoztatás történetének témakörében, az operett, a kabaré és a film műfajához kapcsolódóan, de magyar nóta műsorokból is több mint száz fűződik a nevéhez. Többek között ő indította el a Nótázik a mozi című sorozatot is.

Az elmúlt huszonöt évben, a Magyar Rádióban is több tucat sorozatot készített a magyar kabaré történetéről (pl.: Kattogó kabaré), a francia sanzon történetéről, az Oscar-díjas filmekről és a híres előadóművészekről (Egy órában az élet), de több száz egyedi műsora is van.

A Nagyváradi Színházban több zenés évbúcsúztatót rendezett, szerkesztett, illetve mint dramaturg dolgozott a váradi mellett még a székesfehérvári, a komárnói és a szolnoki színházban is a Tokaji aszú, a Csárdáskirálynő, a Lucifer-show, a Három testőr, a Lili bárónő, a Zsuzsi kisasszony színrevitelén. A Madách Színház 1999-ben mutatta be a Mesék az operettről című, Kállai Istvánnal együtt összeállított előadásukat, amely aztán Debrecenben is a közönség elé került a 2001-es évadban.
1988-tól a Színház-és Filmművészeti Egyetem színész és dramaturg szakán tanít operett- és musical történetet.

Jelentősebb sorozatműsoraiból:

Az én mozim – Fényes Szabolcs sorozat
Legyen a vendégem! – szórakozató sorozat (53 rész, műsorvezető: Rátonyi Róbert)
Muzsikál a mozi – magyar zenés filmek (60 rész)
Dallamról dallamra – operett és könnyűzene történet (42 rész)
Emlékezetes színházi pillanatok (8 rész)
Slágertévé – show műsor (36 rész)
Szombat este – élő show műsor (100 rész)
Szerzői estek: Jacobi-est, Eisemann-est, Erdélyi Mihály-est, Fényes Szabolcs-est, Behár György-est, Ábrahám Pál-est, Kálmán Imre-est
Interoperett (13 újévi adás)
Show műsorok (Galambos Erzsivel, Felföldi Anikóval, Kishonti Ildikóval, Tiboldi Máriával, Szulák Andreával, Bágya Andrással, Fényes Szabolccsal, Behár Györggyel)
Önök kérték – kívánságműsor
Bongó (15 rész)
Éjszaka (23 rész, élőben)
Szombat este (18 rész, élőben)
Áloműzők (12 rész)
Showbálvány (34 rész)
Poénról poénra (6 rész)
Gondolj apádra – Hofi Géza életmű-sorozat (7 rész)
Fél évszázad (6 rész).
Hogy volt? – tévés rendezők portréi
Tapsról, tapsra - portrék (Agárdy Gábor, Bajor Imre, Baksay Árpád, Bende Zsolt, Benkő Gyula, Farkas Ferenc, Gálvölgyi János, Gencsy Sári, Gombaszögi Ella, Hernádi Judit, Honthy Hanna, Ilosfalvy Róbert, Jávor Pál, Kabos Gyula, Kabos László, Karády Katalin, Kállai Ferenc, Lórán Lenke, Mály Gerő, Máthé Erzsi, Muráti Lili, Németh Sándor, Perényi László, Petress Zsuzsa, Ráday Imre, Rátonyi Róbert, Szabó Miklós,Szeleczky Zita, Turay Ida, Zentay Anna)

Színház- és filmtörténeti dokumentumfilmek:

Szőts István életmű sorozat (5 rész)
Rendezte: Hamza D. Ákos (3 rész)
Köszönöm, hogy imádott… – Születésnapi találkozás a Fészekben (1991)
Gyerünk a moziba be! – Újra muzsikál a mozi (12 rész)

Fesztiváldíjas munkáiból:

Egy Fényes est – Veszprémi TV Fesztivál közönségdíja, 1981-ben
Mi muzsikus lelkek – tévéjáték Rátonyi Róberttel - Veszprémi TV Fesztivál közönségdíja, 1983-ban
Látta -e már Budapestet? – Veszprémi TV Fesztivál közönségdíja, 1985

Publikációiból:

Első írása a Fáklyában jelent meg, 1960-ban, Riportjai, színház- és filmkritikái a Fáklyán kívül a kolozsvári Igazságban, az aradi Vörös Lobogóban, az Előrében, a Korunkban, a Munkáséletben, a Művelődésben, a Tanügyi Újságban, az Utunkban és az Új Életben.
Fordított és rádióra alkalmazott több Caragiale- és Kiriţescu-művet.
Álneve: Derűs György (a Korunkban); számos írását a napisajtóban ngy szignóval jelezte.

-könyv-

Jean Gabin (1982)
Vittorio Gassman (1986)

Forrás: saját adatközlés