Babiczky László rendező 06 20 91-45-118 Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. www.facebook.com/babiczkylaszlo

filmtár vezető

Vác, 1947. augusztus 3.

Tanulmányai:

Táron Sándor Gimnázium, Vác (1965)

Képesítés: vegyipari laboráns technikus

I. István Közgazdasági Technikum, Budapest, pénzügyi tagozat (1970)

TV technikai, film, hang, gyártási tanfolyam (1972)
Munkahelyei:

  • FORTE Fotókémiai Gyára, Vác, laboráns (1965)
  • Belügyminisztérium, sportállás (1967-1969)
  • MRT Közgazdasági Főosztály, pénzügyi előadó (1969-1971)
  • Magyar Televízió (1971-2007)

Vegyipari képesítése, laboránsi munkája után egy kis kitérővel került a Magyar Televízió Archívumának a Filmtárába, ahol mindvégig tudta hasznosítani eredeti végzettségét.
A fotók, a mozgóképek szeretetét további ismeretekkel bővítette.
Akkor vette át a Filmtár vezetését, amikor a televízióban minden műsor filmre készült és a Filmtár volt az első és egyetlen műsortár a Televízióban.
A filmek szeretete mellett az atlétika volt a kedvenc időtöltése, amit versenyszerűen űzött. Kétszer nyert magyar bajnokságot és tagja volt több korosztályos válogatottnak.
A Filmtárban töltött több évtizedes munkája alatt a filmek „személyes ismerőseivé” váltak és úgy is kezelte, védte a műsorokat. Folyamatosan figyelte fizikai állapotukat és olyan tartalmi ismeretekre is szert tett, hogy a műsorok készítői örömmel fogadták javaslatait egy-egy jelenet megtalálásában.
Tudta, hogy felbecsülhet tlen értékekre vigyáz munkatársaival együtt.
A filmek minden védelem ellenére öregedni kezdtek és a restaurálás indulásával szakmai tapasztalatai sokat segítettek. Folyamatosan részt vett a restaurálás minden fázisában.
Szakmai kapcsolatban volt minden filmes gyűjteménnyel és érdeklődéssel figyelte a legújabb technikai megoldásokat.

Díjak, kitüntetések:

Többszörös Kiváló Dolgozó


 

Forrás: Józsa Anikó, Pataki Pál

Babiczky László rendező 06 20 91-45-118 Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. www.facebook.com/babiczkylaszlo