Babiczky László rendező 06 20 91-45-118 Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. www.facebook.com/babiczkylaszlo

szerkesztő-riporter, projektmenedzser

Győr, 1954. március 22.

Tanulmányok:
  
Bartók Béla Zenei Álatlános Iskola Győr, zongora szak (1960-1968)

Kazinczi Ferenc Gimnázium Győr, angol tagozat (1968-1972)

Tanárképző Főiskola (Pécs), magyar-angol tanári szak (1972-1977)

Irodalmi tanulmányok a győri Kassák Kollégium (1972)

Dráma Speciális Kollégium Pécs (1975)

Exeter University St. Lukes College Exeter, 2. szemeszter dráma-pedagógia szak (U.K.) (1976)

Bálint György Újságíró Iskola (1980-1981)

Európai Unió Budapesti Képviselete Budapest, Bérc utca EU szeminárium, posztgraduális képzés (2001-2002)

Munkahelyei:

  • Kisalföld Nyugat-dunántúli napilap; Ifjúsági rovat szerkesztés, film-, színház-, tv-kritika rovat (1977-1987)
  • MTV Észak-Dunántúli Szerkesztőség szerkesztőségvezető (1987-1997)
  • Stratégiakutató Intézet Kht., Nagykovácsi (2000-2002)
  • Pio Studio (2004-től)

1987-től dolgozott a Magyar Televízióban. A TV Híradó Győri tudósítói Iroda vezetőjeként, a Híradó mellett szinte valamennyi főszerkesztőségének dolgozott. A legújabb kori magyar történelem dokumentálására adódott egyedülálló lehetősége. Drámai történetek: NDK-sok menekülése, tűntetések, rendőrségi ügyek, sztrájkok (Tatabányától Prágáig), a lipcsei felkelés, a világon az első stábként a mohi atomerőműben. Kiemelkedő események a legkülönfélébb területen: Duna elterelés, az önálló Szlovákia megalakulása, Ausztria uniós csatlakozása, pápalátogatás, a két Berlin egyesülése, Magyarország Európa Tanácshoz csatlakozása (Strasbourg), a Kelet-nyugati gázvezeték összekapcsolódása, Pán-Európai Piknik, stb. Amikor a Híradó kettévált, az 1-es Híradó és az Esti Egyenleget megelőző 2-es Híradó is felkérte tudósítónak, így egy ideig minden fontos eseményről egyszerre két különböző tudósítást is készített. Interjúkat készített Ota Sík-kal, Mary Robinsson ír köztársasági elnökkel, Vranitzky, Schüssel osztrák kancellárokkal, Váczlav Havel cseh (szlovák) elnökkel, Michal Kovac első szlovák államfővel, Tom Lantos USA képviselővel, Catherine Lalumiere-rel az Európatanács főtitkárával, számos kormányfővel, vezető művésszel, sportolóval, gazdasági szereplővel. Nagy szerepe volt az 1989-1999 között zajló történelmi események dokumentálásban: határnyitás Magyarországon, a Felvidék „felfedezése”, a szlovákiai magyar politikai mozgalmak kezdetektől a Magyar Koalíció megalakulásáig, Szlovákia létrejötte, Bős-Nagyamaros, Duna-elterelés, NDK-sok menekülése, kiengedése, Berlin 3 nappal az egyesülés után, Eu-csatlakozás.
A Híradón kívül olyan műsorokat szerkesztett, amelyek szintén történelmi témákat, a kor különleges lehetőségeit mutatták be, nem csak magyar, de angol nyelven is. 1995-1996-ig Welcome to Hungary, 30 perces angol nyelvű gazdasági magazin felelős szerkesztője.
1995-ben a Napjaink közéleti sorozat több adásának felelős szerkesztője. 1997-ben az MTV Budapest szerkesztői-alkotói iroda, Külpolitikai Főszerkesztőség Európai Uniós műsorok állandó szerkesztője. Az MTV szinte valamennyi főszerkesztőségének alkalmi szerkesztő-riportere.
1997-1998 között Hello Magyarország turisztikai magazin – szerkesztő-riportere. Később már szabadúszóként megtervezett és létrehozott egy online média programot Médiakomp néven. Publikációk az eVilágban, az információs társadalomtudományos folyóiratában e-média, e-közigazgatás témákban. 2000-2002 között a Stratégiakutató Intézet Kht. Nagykovácsi kommunikációs igazgatója, portál főszerkesztő, sajtókapcsolatokat, konferenciákat szervezett, projektek tartalmi menedzselésével, portál fejlesztéssel, e-media kutatással foglalkozott. 2001-ben PHARE Program révén létrehozott internetes információs adatbázis és hírnaptár projektmenedzsere. 2003-ban IHM támogatással létrehozott Médiakomp hír- és adatbázis portál főszerkesztője.
2004-től Pio Studio márkanévvel önálló produkciós irodát működtet. Filmgyártással, rendezvényszervezéssel, média tanácsadással és oktatással foglalkozik.
Újságíróként a MUOSZ tagja volt, onnan kilépett. Ma az Európai Újságíró Szövetség tagja. Tanít a Nyugat-Magyarországi Egyetem kommunikációs és média szakán. Régió Média Egyesület alapítója (2000).

Filmográfia:

Az 1986-os moszkvai Világfórumon készített interjúk Friedrich Dürrenmatt-tal, Norman Mailer-rel, Elem Klimov-val, Szabó Istvánnal, Peter Ustinovval
Napjaink sorozatban Te is más vagy, te sem vagy más (Tolerancia vonat)
Tiszteletbeli konzulok
Börgönd – repülősök a 24. órában
Albánia nyitás előtt
Ír-magyar kapcsolatok
Kormányfői vizit az USA-ban
Petőfi-Blum: Apostol musical bemutató Soproni Színház werkfilm
Úton Európa Magazinban Dániától Egyiptomig, Oroszországtól Írországig számos európai vonatkozású téma feldolgozása.
A Magyar Borok Útja (10 éves történetét dokumentálta tíz, egyenként 30 perces filmben, amelyből készített egy 30 perces összefoglaló filmet a Sport1 Tv számára.)

Díjak, kitűntetések:

Magyar Televízió Nívódíja (1990)
Magyar Parlament Környezetvédelmi Bizottsága Nívódíja (1997)
Győr városért ezüst emlékérem (2000)
Győr-Moson-Sopron Megye Szolgálatáért díj sajtó tagozat (2002)

 

Forrás: Pió Márta – Dunavölgyi Péter

Babiczky László rendező 06 20 91-45-118 Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. www.facebook.com/babiczkylaszlo