Babiczky László rendező 06 20 91-45-118 Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. www.facebook.com/babiczkylaszlo

az MTV elnökhelyettese (1968-1974)

Budapest, 1924. november 11. – Budapest, 1975. december

Tanulmányai:  

Négy középiskolai osztály elvégzése után bőrdíszműves szakmát, majd textiltechnikusi képesítést szerzett.

Közgazdaságtudományi Egyetem, közgazdász (1952-1956)  


Munkahelyei:

  • Szakszervezeti Ifjúsági Tanoncmozgalom, textilipari titkár
  • Textilipari Dolgozók Szakszervezete, szervezési és káderosztályának vezetője (1946-1948)
  • Szakszervezetek Országos Tanácsa végrehajtó bizottságának titkára, szervezési osztályának vezetője (1948-1954)
  • MDP Központi Vezetőség osztályvezető helyettese (1954-1956)
  • Népszabadság, párt és tömegszervezeti rovatvezető, szerkesztő bizottsági tag (1957-1961)
  • Magyar Távirati Iroda, vezérigazgató első helyettes, főszerkesztő (1961-1968)
  • Magyar Rádió és Televízió, elnökhelyettes (1968-1974)
  • Magyar Távirati Iroda, vezérigazgató helyettes, főszerkesztő (1968-1974)  

Életútja:

Sorsát meghatározza a munkásmozgalommal való kapcsolata. 1938-ban tagja lesz Szociáldemokrata Párt ifjúsági csoportjának. 1942-ben belép az illegális Kommunista Pártba. A Textilmunkások Szakszervezetében, az ifjúsági csoportban dolgozik; röpiratokat terjeszt, s az illegális Szabad Népet. 1944 tavaszán letartóztatják, a lengyelországi jawoznói koncentrációs táborba deportálják. A szovjet csapatok közeledtekor társaival együtt Németországba hurcolják. Megszökik, menekülés közben súlyos lábsérülést szenved. Szovjet hadikórházban ápolják, 1945 júliusa után tér haza Magyarországra.  

Pécsi Ferenc, a Magyar Televízió elnökhelyetteseként rendkívül sokat tett a magyar televíziózás szellemi színvonalának és hatékonyságának kibontakozásáért. Valamennyi területen olyan műsorok születését segítette, amelyek iránt nőtt a közönség érdeklődése. Az ő időszakában indult, Polgár Dénes irányításával a Hét c. belpolitikai sorozat; a Fórum, amely lehetővé tette a nézőknek, hogy feltett kérdéseikre újságírók, politikusok válaszoljanak; de innen számítható a művészeti terület igazi emelkedése is, a magyar tévéjátékgyártás megalapozása. Fontosnak tartotta a Magyar Televízió filmműsor kínálatának gazdagítását. A nagy művészfilmek bemutatása mellett számos, népszerű sorozat képernyőre kerülését támogatta. A tévéjátékok, gyermekeknek szánt sorozatok választékát, magyar rajzfilmek megrendelésével segítette. Ez az időszak volt az, amikor a kiváló rajzfilm művészek szinte csak a Magyar Televíziónak dolgoztak.
Pécsi Ferenc mindezek mellett felkarolta az ismeretterjesztés új formáit is. Újságíró volt, művelt ember, aki szerénységével, humorával sok embert nyert meg az igényes televíziózás ügyének.
Teljes erejével támogatta az 1964-ben elindult reformfolyamatot, segítette népszerűsítését a televízió eszközeivel.
Politikai elemzők szerint váratlan leváltására a reform elleni erők követelésére került sor. Pécsit mélyen érintette ez a döntés. Visszakerült a Magyar Távirati Irodához, de a korábbi években elszenvedett megpróbáltatások erősen megrongálták idegrendszerét. Egy évvel a televíziótól való távozása után, önmaga vetett véget életének.  

Publikációi:

A Szakszervezetek alapszerveinek felépítése és az üzemi bizottságok munkamódszere (Bp., 1954)
1957-től kezdve cikkei a Népszabadságban és a Társadalmi Szemlében jelentek meg.  

Díjai, kitüntetések:

Magyar Szabadság Érdemrend (1957)
Szocialista Hazáért Érdemrend (1967)  

 

Forrás: Magyar Rádió irattára, Magyar Életrajzi Lexikon, Politikatörténeti Intézet, Sándor György információi

Babiczky László rendező 06 20 91-45-118 Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. www.facebook.com/babiczkylaszlo