nemzetközi szakértő

Budapest, 1950. október 17.  

Tanulmányai:  

Nagy Lajos Gimnázium, Pécs (1965-1969)

Nemzetközi Kapcsolatok Intézete, Moszkva, Nemzetközi Kapcsolatok szak (1970-1975)

 

Munkahelye: 

  • Magyar Televízió (1978-tól)

Rapai Márta nemzetközi szakértői diplomával és három nyelvtudással a zsebében lépett be dokumentátorként a Magyar Televízió Nemzetközi Kapcsolatok Osztályára 1978-ban, és azóta is ezen a területen dolgozik.
1980-1986 között külügyi referens volt, majd az Intervíziós csoport vezetője lett. 1990-ben, amikor a szervezeti egység Nemzetközi Kapcsolatok Igazgatóságává alakult, kinevezték igazgató helyettesnek. Ezt a funkciót 2006-ig látta el. Ezután euróvíziós menedzseri beosztásba került.

Az évek során tehát nem volt olyan nemzetközi televíziós munka, amelybe ne kóstolt volna bele, de legjelentősebb teljesítménye 1990-ig az Intervíziós csoporthoz, majd a rendszerváltást követően - az Intervízió és az Eurovízió 1993-as egyesülése után - az Eurovíziós csoport munkájának irányításához köthető. Ebben a periódusban feladata volt, hogy a Magyar Televízió számára biztosítsa a külföldről érkező élő közvetítések (sport, zene, vallás, politika, stb.) zavartalan átvételét, letárgyalja a sugárzási jogokat, egyeztessen a felmerülő jogi, műszaki és egyéb kérdésekről, valamint a Magyar Televízió élő adásait a külföld számára felajánlja. Munkájában a legnagyobb nehézséget az jelentette, amikor 1993-ban a két nagy nemzetközi szervezet egyesülésekor, egyik napról a másikra, nyelvet kellett váltani. Hiszen a volt szocialista országokat tömörítő Intervízió két hivatalos nyelve az orosz és a német volt, míg az összes európiai közszolgálati televíziót magában foglaló szervezet nyelve az angol és a francia.

Rapai Márta vezette be az MTV-ben az Eurovízió - műsorátadásokkal kapcsolatos -meglehetősen bonyolult szabályait.
A külföldi igényeket gyakran a közvetítések helyszínein is ki kellett elégítenie. Legkomolyabb feladatot számára az 1978-as budapesti atlétikai EB közvetítése jelentette, amelynek nemzetközi felelőse volt.
Sikerei közt szerepel a Madonna koncert élő közvetítése, a Karácsonyi koncert (a 100 tagú cigányzenekarral) az Operaházból történt sugárzása, s a világ 20 országába való eladása.
Fontos munkájának tartja Magyarország 2004-es Uniós csatlakozása kapcsán, hogy jelentős külföldi és magyar gálaműsorok képernyőre kerülését szervezte meg.
Az Eurovíziós Dalverseny magyar delegációját vezette.

1990-től igazgató helyettesként lehetősége nyílott az MTV képviseletére a különböző nemzetközi szervezetekben és előadások tartására.  

Díjak, kitüntetések: 

MTV Elnöki Nívódíj háromszor
A Magyar Olimpiai Bizottság elismerése a Budapesti Atlétikai EB-n nyújtott teljesítményéért        

 

Forrás: Szakmai önéletrajz