Babiczky László rendező 06 20 91-45-118 Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. www.facebook.com/babiczkylaszlo

okleveles villamosmérnök

Debrecen, 1957. március 17.

Tanulmányai:

Apáczai Csere János Gyakorló Gimnázium Budapest (1975)

Budapesti Műszaki Egyetem Villamosmérnöki Kar (1981)

Ampex szakmérnöki kurzus Reading, Anglia (1982)

Sony szakmérnöki kurzusok Basingstoke, Anglia (1983, 1985, 1986, 1987, 1991)

Thomson szakmérnöki kurzus Cergy, Franciaország (1992)

Munkahelyei:

  • Magyar Televízió (1981-2007)
  • Beep Híradás- és Számítástechnikai Kft. (2007-től)

Első munkahelyén a Magyar Televízióban fejlesztőmérnökként kezd dolgozni a mágneses képrögzítés akkori legkorszerűbb 1”-os berendezéseinek rendszerbeállításán, valamint az első számítógép vezérelt montírozó rendszer kialakításán. A különböző gyártmányú képrögzítők speciális alkalmazásaihoz számos benyújtott újítását fogadja el az intézmény a sportközvetítések lassítása és a stúdió-berendezések automatizált vezérlése terén.
1985-től stúdiórendszerek tervezésével kezd el foglalkozni, így részt vesz az V-ös Stúdió utómunka rendszereinek, valamint az új VI-os Híradó Stúdió angliai és hazai átvételi, ill. installációs munkáiban. 1988-ban az MTV belső pályázatán koncepciótervével elnyeri az új Bojtár utcai Bázis tervezési feladatát. Az ezek alapján 1991-ben elkészülő Stúdiókomplexummal az MTV világelsőként rendelkezik teljesen digitális stúdió- és utómunka rendszerrel, valamint a legkorszerűbb CCD -s kameraparkkal.

1991-től a Videorendszer fejlesztés osztályvezetője. Ebben az időszakban zajlik az MTV nagy műsorgyártó egységeinek digitális technológiára történő átállítása. Tervei és irányítása alatt épül a 12-es közvetítőkocsi, amely az MTV-nek újabb dicsőséget szerezve a Montreux-i kiállításon is bemutatásra kerül. A közvetítőkocsi és a Bojtár utcai Stúdiók megvalósításának együttes elismeréseként kollégáival közösen állami kitüntetésben részesül.

Az ezt követő években az általa irányított csapat tervei alapján és saját kivitelezésükben épül újjá a III-as és IV-es Stúdió, a 7-, 8-, 10-, 14-es közvetítőkocsi, a Központi Kapcsolóterem, a TELETEXT Szerkesztőség és a Műholdállomás. Kezdeményezésére alakul meg az osztályon belül az informatikai technológiára épülő műsorgyártással foglalkozó szakterület. Irányítása mellett épül meg az MTV első, teljesen computerizált Newsroom-ja az Esti Egyenleg számára kifejlesztett saját software rendszerrel. Ugyancsak az osztály tevékenységében épül ki – saját fejlesztésű grafikai eszközök és software-k alkalmazásával – az országos választások és népszavazások eredményközlő informatikai-, grafikus- és videorendszere.

1999-től a Rendszertechnikai Főosztály vezetője. Irányításával megépül a Híradó arculatváltásához kapcsolódóan az új Hírműsorok digitális technikai háttere a II-es és III-as Stúdióban, valamint elindul az MTV első kísérleti virtuális stúdiórendszere. Átépül az I-es Stúdió, elkezdődik a non-lineáris utómunka rendszerek bevezetése. Egyik kidolgozója a Magyar Televízió új székházában megvalósítandó technológiai rendszer alapkövetelményeinek, majd az éveken át gazdasági okokból húzódó technikai pályázat kiírási anyaga többszöri átdolgozásának – a technológia változáshoz igazodóan –.

Saját tervezésű és gyártású berendezései révén indul el a Magyar Televízióban a két programcsatorna azonosító logójának használata, az arculatnak megfelelő elektronikus óra bevezetése, a Teletext oldalak képújság formájú esti hírcsokrának sugárzása, a hírrendszerrel on-line kapcsolatban álló nagyfelbontású elektronikus súgógép alkalmazása, a műhold vezérelt központi órarendszer, valamint a hírműsorok Teletext oldalakon történő feliratozása.
Az általa kinevelt fejlesztő csapat 1990-óta folyamatosan részt vesz a műsorgyártás összetett vagy speciális technikai hátteret igénylő produkcióiban is. Megtervezi, megépíti, valamint működteti az egyes műsorok igénye vagy a nemzetközi szolgáltatások követelménye szerinti ideiglenes rendszereket, mint
- Választási kampány, vita és eredményközlő műsorok (1990-2006)
- Formula 1 Magyar Nagydíj (1993-2001)
- Nyári és Téli Olimpiai Játékok (1992-2006)
- Védett külföldi politikusok magyarországi látogatásai (1990-2006)
- Budapesti Atlétikai EB (1998)
- Budapesti Műkorcsolya EB (2004)
- Budapesti Fedettpályás Atlétika VB (2004)
- Olimpia Játékok első teljes körű szerverbázisú helyszíni lebonyolítása (Athen 2004)
- Budapesti Birkózó VB (2005)
- Budapesti Úszó EB (2006)

2007-ig dolgozik a Magyar Televízióban.
2007-től Fejlesztési igazgató a Beep Kft-ben. Komplex szerver bázisú HD kijátszó és grafikus rendszerek fejlesztésén és integrálásán dolgozik.

Szakmai szervezeti tagságai:

Híradástechnikai Tudományos Egyesület (1976-tól)
Stúdiótechnikai Szakosztály Elnökségi Tag (1994-tól)
European Broadcast Union (EBU)
VTR Technical subgroup (1992-1995)
Digital Video Interface subgroup (1994-1997)
BRRTV project group (1997-1999)
PITV project group (2001-2003)

Publikációi:

Médiatechnika
- szakmai cikkek
- beszámolók nagy nemzetközi közvetítéseinkről
- úti beszámolók külföldi helyszíni közvetítéseinkről, kiállításokról

Előadások

- EBU rendezvényeken
- HTE rendezvényeken
- MTV-s rendezvényeken

Díjak, kitüntetések:

Magyar Köztársasági Érdemrend Kiskereszt (Köztársasági Elnök 1993)
Technikai nívódíj hat alkalom (MTV Elnök 1983-tól)

 

Forrás: Szabó István – Dunavölgyi Péter

Babiczky László rendező 06 20 91-45-118 Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. www.facebook.com/babiczkylaszlo