Babiczky László rendező 06 20 91-45-118 Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. www.facebook.com/babiczkylaszlo

újságíró, szerkesztő-riporter, műsorvezető

Budapest, 1947. július 21.


Tanulmányai:

ELTE Bölcsészettudományi Kar, magyar – német szak (1966-1971)

MÚOSZ Újságíró Iskola (1972-1974)

 

Munkahelyei:

  • Magyar Televízió (1971-1997)
    A Hét (1971-1980)
    A Stúdió főmunkatársa (1980-1995)
    Az Örökös Tagság (a Halhatatlanok Társulata) szerkesztő-producer (1994-től)
  • Szabadfoglalkozású újságíró (1997-től)

Amikor 1971-ben a Magyar Televízió meghirdette a Pályabelépő című sportriporter vetélkedőt, bár tudta, sosem lesz sportriporter – főként azért, mert Magyarországon akkor még elképzelhetetlen volt, hogy nő sporteseményt közvetítsen -, úgy érezte, jelentkeznie kell. Mindenképpen televíziós akart lenni, hogy gyárakból tudósíthassa a nézőket, ahogy a hazai televíziózás első női riporterétől, Balogh Máriától látta.
A sporvetélkedő egyik győzteseként álma teljesült.
1971-ben először külsősként lett a Sportosztály és A HÉT című politikai magazinműsor munkatársa, de még ez évben A HÉTnél státuszba is került.
A főszerkesztőnek, Polgár Dénesnek köszönhetően munkája során nem csak gyárakba jutott el, amiről korábban álmodott, hanem az egész világra nyílt számára ablak. A HÉT siketének titka: a – többi között – a jó csapat és a – korábbi külföldről vásárolt
“konzervfilmek” helyett- a külföldi helyszíni tudósítások voltak. A szerkesztőség ezzel azt is bizonyította, hogy a vasfüggöny sem lehet akadálya a profi munkának.  Azokban az években még újdonságnak, mi több szenzációnak számított, hogy a hazai képernyőn nyugati államférfiak, tudósok és művészek szólaltak meg.
Számos belpolitikai riportot és dokumentumfilmet készített.
Amikor már mindinkább “felülről” akartak beleszólni A HÉT szerkesztésébe és Polgár Dénes is lemondott, kapóra jött neki Érdi Sándor ajánlata, aki egy új kulturális magazinhoz, a Stúdió 80-hoz hívta szerkesztő-riporternek. Úgy érzi, jól döntött, amikor igent mondott a felkérésre, mert bár a műsort évekkel ezelőtt megszüntették, az ma is élő legenda a szakmai- és nézői körökben egyaránt.
Érdi Sándorral és Henye Andreával kitalálták, és 1994 óta készítik Az Örökös Tagság (a Halhatatlanok Társulata) című műsort, mely a Magyar Televízió emblematikus műsorává vált.
A TV ügyvédje című műsor szerkesztője 2003-tól.
Megszámlálhatatlan kulturális magazin, szórakoztató műsor, dokumentum- és portréfilm szerkesztő-riportere.
 
1997-től a Szegedi Tudományegyetem, illetve budapesti kara, a Budapesti Médiaintézet oktatója.
Évente több alkalommal végez sajtófőnöki tevékenységet.
Rendszeresen publikál újságokban, eddig két televízió-történettel foglalkozó könyve is megjelent. 

Fesztiváldíjas munkáiból:

Hogy a lifttel mennyi baj van! – Miskolci Filmfesztivál, Miskolc város nagydíja, 1978.
Vitézy László rendezővel közösen készített munkái több alkalommal nagydíjasok lettek a Miskolci, valamint az oberhausen-i, manheim-i dokumentumfilm fesztiválokon.

Publikációiból:

/-könyvek-/:

KépernyŐseim (1990)
Egyenleg-avagy Egy politikai gyilkosság anatómiája?(1994)
A siker nagymesterei (Érdi Sándorral, 2001)
A Halhatatlanok Társulata (Érdi Sándorral, 2005)

Díjak, kitüntetések:

SZOT-díj (1985)
Táncsics Mihály-díj (1995)

 

Forrás: saját életrajz
   

Babiczky László rendező 06 20 91-45-118 Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. www.facebook.com/babiczkylaszlo