Babiczky László rendező 06 20 91-45-118 Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. www.facebook.com/babiczkylaszlo

villamosmérnök

Vámosmikola, 1942. november 17.


Tanulmányok:


Puskás Tivadar Távközlési Technikum (1960)

Budapesti Műszaki Egyetem

 

Munkahelyek:

  • Magyar Televízió (1960-2001)

A Puskás Tivadar Távközlési Technikumban érettségizett 1960-ban, és tanulmányai befejezése után a Magyar Televízióban helyezkedett el az akkori, egyetlen stúdióban a „Mechlaborban”. Később a filmes képrögzítési részlegben technikusként dolgozott. 1968-ban a Hargita Stúdióba került, ahol az első hazai mágneses képrögzítő berendezések rendszerbe állításával, később karbantartásával foglalkozott. Csoportvezető, majd 1983-tól a Fejlesztési Osztály Mágneses Képrögzítési részlegének osztályvezető-helyettese.
Munka mellett elvégezte a Budapesti Műszaki Egyetem villamosmérnöki karát. A fejlesztési főosztály vezető-helyettesévé 1986-ban nevezték ki, 1997-től műszaki igazgatóhelyettes, majd 2000-ben a Magyar Televízió műszaki igazgatója. Mint elnöki tanácsadó ment nyugdíjba.

Több mint négy évtizedes szakmai pályafutása alatt részese lehetett a Magyar Televízióban minden fontosabb technikai újdonság bevezetésének. Fő szakterülete a mágneses képrögzítés, melynek elismert szaktekintélye.

1993-ban részt vett a Kunigunda utcai stúdiókomplexum tervezésében és kivitelezésében. (Az volt az első európai digitális stúdió.) Ugyancsak részvett a KK12 digitális közvetítő kocsi tervezésében. Foglalkozott archiválási kérdésekkel is. Elévülhetetlenek az érdemei a Magyar Televízió videó-restaurálási folyamatának megindításában (1996) és a filmrestauráló műhely létrehozásában (1998). 2000-ben a modern szerver-bázisú televíziózás megteremtését indította el az MTV-ben, mely a Sydney olimpiai közvetítéseknél bizonyított.

Szerelme a televíziózás, mindig szeretett jó csapatban dolgozni. Így fogalmaz az elmúlt évtizedekről: „Minden munkám team munka volt, szerencsémre nagyon jó tanítóim és munkatársaim voltak. A képmagnózással, archiválással kapcsolatos, komplex televíziós rendszertervezésekre, új technológiák bevezetésével foglalkozó munkáimra vagyok a legbüszkébb. Nem hagyhatom ki a felsorolásból az Országos Széchényi Könyvtár Videotárát sem…”

Nyugdíjazása után is több televízió és rádió műszaki, technikai tervezésében és kialakításában vett részt.

Mint megbízott előadó több egyetemen tanít, többek közt a Színház- és Filmművészeti Egyetemen is.

Publikációk:

Rendszeresen a Médiatechnika havi-lapban

Díjak, kitüntetések:

Magyar Köztársasági Rend Arany Érdemkeresztje (1993)
Magyar Televízióért-díj, Életműdíj (2000)

 

Forrás: saját adatközlés

Babiczky László rendező 06 20 91-45-118 Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. www.facebook.com/babiczkylaszlo