Babiczky László rendező 06 20 91-45-118 Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. www.facebook.com/babiczkylaszlo

szerkesztő, újságíró

Budapest, 1944. augusztus 14.


Tanulmányai:

Marx Károly Közgazdaságtudományi Egyetem

MÚOSZ Újságíró Iskola

 

Munkahelyei:

  • Figyelő (Gazdaságpolitikai Folyóirat) (1967-1976)
  • Magyar Televízió (1976-1985)
  • Figyelő (1985-1994)
  • Magyar Televízió (1994-1999)
  • Hírtőzsde Holding Gazdasági Értesítő - hetilap (2000-2004)

A Magyar Televízió állományába 1976 novemberében kerül az éppen akkor alakuló Pécsi Körzeti Stúdióhoz. Békés Sándor stúdióvezető hívja, az akkor már tapasztalatokkal rendelkező gazdasági újságírót. A nyolcvanas évekre egyre határozottabb formát ölt a stúdió dokumentum műhelye. Szlogenjük a Hol élünk, hogyan élünk? lett, melynek történelmi sorskérdéseket feszegető értelmezését több vihart kavart dokumentumfilm megszületése hitelesítette. Ilyen volt a magyarországi németek náciellenes mozgalmát bemutató Hűségesek című film (szerk.: Sóvári Gizella, rip.: Gombár János, rend: Litauszki János) Hasonlóan kényes kérdéseket feszegetett Téglásy Ferenc - Füzes János katonatrilógiája, mely – megelőzve Sára Sándor emlékezetes sorozatát – a második világháborúban harcoló magyar katonák személyes tragédiájáról adott addig szokatlanul hiteles képet. A dokumentumműhelynek nemcsak szellemi összefogó vezetője, de szinte mindegyik alkotásának szerkesztője is. Szellemi hatása a Pécsi Körzeti Stúdió egész műsorkészítésére hatott.
A pécsi dokumentumműhely másik erőssége a szociografikus filmek vonulata, melynek keretében olyan aprófalvak sorsát tárták a nagyközönség elé, mint Gyürüfű, Monosokor, Alsószentmárton, Gilvánfa és Véménd. Ma is aktuális lenne Vitézi László és Pánics György akkori dokumentumfilmje, A jövő munkása, amely a szakképzés anomáliáit járta körül. A műhely harmadik vonulata a portréfilmeké volt, olyan embereknek állított emléket, akiknek tevékenységét időtállónak és példaértékűnek gondolták.
Az 1985-1994 között már ismét a Figyelőnél találjuk, de nem szakad meg a kapcsolata a televíziós műsorkészítéssel. Munkatársa a szociográfiai igényességű Hazanéző sorozatnak, mely jól dokumentálta a rendszerváltáshoz vezető utat. A Gombár János által vezetett társadalompolitikai – szolgáltató műsorok szerkesztősége visszahívja a televízióhoz (1994) szerkesztőségvezető helyettesnek. Itt a két régi alkotótárs újraéleszt valamit a pécsi dokumentumműhely eszmeiségéből.

Televíziós munkáiból:

Hűségesek – szerk.: Sóvári Gizella, rend.: Litauszki János
Rózsás János portré – szerk.: Sóvári Gizella, rip.: Belénessy Csaba, rend.: Litauszki János
Traktorista lányok – szerk.: Sóvári Gizella, rip.: Hídvégi József, rend.: Litauszki János
Papp Simon portré – szerk.: Sóvári Gizella, rip.:Gombár János, rend.: Ltauszki János
Hazanéző – sorozat (1985-1994)
Rendszerváltó évek – (1996-1997)
1989 - hónapról hónapra – sorozat (1998-1999)

 

Forrás: ISIS, Sóvári Gizella viszemlékezése, Babiczky László

Babiczky László rendező 06 20 91-45-118 Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. www.facebook.com/babiczkylaszlo