Babiczky László rendező 06 20 91-45-118 Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. www.facebook.com/babiczkylaszlo

bemondó, szerkesztő-műsorvezető

Resicabánya, 1938. november 25. – Budapest, 1997. május 9.


Tanulmányai:

ELTE Bölcsészkar, itt szerzett diplomát. 


 


Munkahelye:

  • Magyar Televízió (1957-1997)


Jelentkezett a Színház- és Filmművészeti Főiskolára is, közben énekelni tanult. Alkalmi műsorközlőként figyeltek fel rá és meghívták a Magyar Televízióhoz, ahol az intézmény születésétől évtizedekig dolgozott. A hazai televíziózás egyik legendás személyisége volt, szőke, kék szemű, szép arcú, mindig mosolygott. Kissé rekedtes hangjával, olykor némi félszegségével, valódi vagy megjátszott zavarával érzékeltette emberi mivoltát a kamera előtt.

Első filmszerepében, Fejér Tamás rendezőnél, mint Éva, kellemes jelenség volt, de saját személyiségét csak további szerepeiben, a TV bemondót alakítva mutatta föl. Abban a televíziós periódusban volt a „televízió arca”, amikor a bemondóknak sokkal nagyobb szerep jutott a képernyőn. Minden műsort fel és lekonferáltak, híreket mondtak, közérdekű információkat közöltek, beszélgettek a nézővel.

Mindig segítette, pátyolgatta egyre szaporodó fiatal bemondó társait. Halálakor számos régi, kedves felvételből válogatott emlékműsorral idézte fel alakját a televízió.

Mint a nézők egyik kedvence több szórakoztató televíziós műsorban is szerepelt.

Az MTV Posztumusz Örökös Tagja


Filmjei:

Szerelem csütörtök (Fejér Tamás – 1959)
Mikszáth életútján (rövidfilm – 1960)
Délibáb minden mennyiségben (1961)
Miért rosszak a magyar filmek? (1964)
Patyolat akció (1965)
Ezek a fiatalok (Banovich Tamás – 1967)
Gyula vitéz télen-nyáron (1970)
Hahó, Öcsi! (Palásthy György – 1971)

 

Forrás: Új filmlexikon, MTV 1957-1997

Babiczky László rendező 06 20 91-45-118 Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. www.facebook.com/babiczkylaszlo