Babiczky László rendező 06 20 91-45-118 Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. www.facebook.com/babiczkylaszlo

szerkesztő

Vésztő, 1943. május 28.

Tanulmányai:

Budapesti Műszaki Egyetem, villamosmérnöki diploma (1966)

MÚOSZ Oktatási Központ, újságíró oklevél (1969)

Franciaország, Párizs-Marseille: állami ösztöndíj, televíziós műsorkészítés tanulmányozása (1980)
Munkahelyei:

  • Magyar Televízió (1966-2001)
  • A Kodolányi János Főiskolán televíziós ismereteket tanít (1996-tól)
  • City TV, igazgató főszerkesztő (2001-2005)

Varga László 1966-ban rögtön a műszaki egyetem elvégzése után került a Magyar Televízióba műsorkészítőnek. Először – hogy tanult szakmáját is hasznosítsa – tudományos műsorokat szerkesztett gyerekeknek. Első munkaként megörökölte a kiváló ismeretterjesztő, Öveges József már évek óta futó műsorsorozatának gondozását. Jelentős szerepe volt a Filmmúzeum csatornáján még ma is sugárzott, az Öveges életművet összegző filmsorozat elkészítésében.
1966-1984 között az MTV Ifjúsági Szerkesztőségen szerkesztő, szerkesztőségvezető helyettes.
1968-ban saját ötlete alapján több ezer gyereket megmozgató űrhajós kiképzésre, majd tévévetélkedőre került sor. Irány a Vénusz! - címmel, a legjobbak szimulátorokban, több fordulós „űrutazás” során mérték össze tudásukat a képernyőn. 1970-ben Kronovízió - című sorozata sci-fi formában, dramatikus keretben szólt a ’60-as és ’70-es évek tudományáról, technikájáról. 1970-ben rovatvezetőnek nevezik ki, az ő irányításával kezdi meg televíziós pályafutását Rózsa György, Takács Vera, az egyik – azóta – legismertebb gyerekműsor szerkesztő, rendező.
1970-1971 között vendégként Jövőbelátók klubja címen futurológiai sorozatot készített a Sylvester András vezette ismeretterjesztő szerkesztőségben.
A ’70-es évek közepétől ifjúságpolitikai műsorok készítésében vett részt. Beszéljük meg! - című vitasorozata 1979-ben elnyerte a MÚOSZ Film- és TV-kritikusainak díját.
1978-ban országos visszhangot kiváltó dokumentumfilmet készített: Perújrafelvétel - címmel egy szabolcsi tanyai kollégium építőjének kálváriájáról.
1984-ben megbízást kapott az MTV Budapesti Körzeti Stúdió megszervezésére. Rövid idő múlva az MTV egyik legrangosabb alkotói névsorával büszkélkedhetett ez a szerkesztőség. Olyan kiváló szerkesztők, műsorvezetők dolgoztak itt, mint Győrffy Miklós, Wisinger István, Szénási Sándor, Szente László, Rangos Katalin, Görög Athéna, rendezőként Almási Tamás, Simó Sándor, Fazekas Lajos. Példaértékű műsorok sokasága, esettanulmányok, oknyomozó, tényfeltáró adások, dokumentum-értékű tudósítások készültek itt. 1986-ban a stúdió Teho-napló - című dokumentumfilmje az akkor még létező Miskolci Tévéfesztivál fődíjas alkotása lett. A rendszerváltást megelőző és követő években a stúdió országos sugárzású műveket is készített. 1989 őszén néhány hónapig Varga László stúdióvezető egyben az MTV Belpolitikai főszerkesztője is volt.
1997-ben a Budapesti Körzeti Stúdió Magyarország ma - című sorozatának egyik epizódjáért Varga László, mint szerkesztő (Szente László riporterrel megosztva) Pulitzer-díjat kapott. A ’90-es évek végén alkotóként részt vett a Rendszerváltó évek - című politikatörténeti dokumentum-műsorsorozat készítésében. Ezek az adások a rendszerváltás megelőző évek, a rendszerváltó évek elemző összefoglalását adták.
A televíziós munka mellett a ’90-es évek közepétől Varga László a Kodolányi János Főiskolán televíziós tantárgyakat tanít.
2001 februárjának végén az MTV éppen akkor távozó elnöke – utolsó munkanapján – a Budapesti Körzeti Stúdió műsorainak készítését külső gyártásba adta egy addig teljesen ismeretlen Kft-nek. Mivel ezzel az abszurd, csak politikai okokkal magyarázható döntéssel Varga László nem értett egyet, 2001. március végén közel 35 évi munkaviszony után kénytelen volt megválni az MTV-től.
2001-2005 között a fővárosi V. kerület helyi televíziójának, a City TV-nek volt igazgató-főszerkesztője. 2005 novembere óta aktív nyugdíjas.

Közéleti tevékenység:

Magyar Újságírók Országos Szövetsége – tag 1967 óta
Magyar Film – és TV-művészek Szövetsége – tag 1987 óta
Televíziós Művészek Társasága – tag 2006 óta

Díjak, kitüntetések:

Pulitzer-díj; Magyarország ma c. dokumentumfilmjéért (1997)
Magyar Televízióért-díj, életműdíj (2001)
MTV elnöki Nívódíja, mintegy 25 alkalommal (1966-2001 között)

 

Forrás: saját adatközlés

Babiczky László rendező 06 20 91-45-118 Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. www.facebook.com/babiczkylaszlo