Babiczky László rendező 06 20 91-45-118 Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. www.facebook.com/babiczkylaszlo

fejlesztő mérnök

1935 – 1992  


Tanulmányai:

BME Villamosmérnöki kar esti tagozat (1960-1966)

 

 

Munkahelye:

  • Magyar Televízió (1956-1992)  

Szinte nincs a Magyar Televíziónak olyan technológiai rendszere, amelynek létrejöttéhez ne járult volna hozzá. A kísérleti fekete-fehér berendezésektől az összetett utómunka-stúdiótechnikán át, a digitális tervezésű stúdiórendszerekig vezetett nagy ívű pályája.
Fő „műve” a Bojtár utcai stúdiókomplexum, a világ első digitális stúdiórendszere, ahol kiteljesedhetett az 1956-1992-ig ívelő gazdag szakmai életút minden tapasztalata.
Utolsó percig dolgozott. A kórházi ágyon hátrahagyott kis füzete tele volt ötletekkel, tervekkel, gondolatokkal. Nagyon sok mindent szeretett volna még megvalósítani, de a sokat terhelt szíve nem bírta tovább, 57 éves korában elhunyt.  

Az 1956-1992-ig terjedő szakmai életút főbb állomásai:  

1956 – Az első filmközvetítő kocsi építése és a kísérleti adások lebonyolítása, akkor még a Széchenyi-hegyi Hargita épületben.
1957 – Az első PYE közvetítőkocsi segítségével, az első élő adás lebonyolítása.
A Magyar Posta szervezetéből kivált stúdiós műszakiakkal, valamint a Magyar Rádióból érkezettekkel együtt megalapítói lettek a Magyar Televízió új szervezetének a Szabadság téri épületben.
1960-1964 – Részt vett a Mechanikai Laboratóriumban elkészített szuperikonoszkópikus kamerák és filmközvetítők felszerelésében, a központi kapcsolóterem létrehozásában. 
Akkoriban az import berendezések kiváltására sajátgyártást indított a fejlesztés, több vidikonos kameraláncot épített alig néhány műszerrel, technikussal, a nem éppen ideális feltételek között.
1970-es évek elején, amikor sor került a színes technika bevezetésére és át kellett alakítani a tévéközpont teljes rendszertechnikáját, akkor a világhírű cégek berendezéseiben a nem kellően kigondolt részegységeket módosította úgy, hogy megoldásait a gyári              tervezők elismerése kísérte.
1980-as években a Bojtár utcai digitális stúdiórendszer megépítése.

Díjak, kitüntetések:

A Magyar Televízió Posztumusz Örökös Tagja

 

Forrás: Családi adatszolgáltatás

Babiczky László rendező 06 20 91-45-118 Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. www.facebook.com/babiczkylaszlo