Babiczky László rendező 06 20 91-45-118 Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. www.facebook.com/babiczkylaszlo

világosító

Budapest, 1951. november 24.

Tanulmányai:

MÜM 1. sz. Szakmunkásképző Intézet (1968)

Erősáramú Szakközépiskola, Budapest, Színház- és TV világosító szak (1984)

 

Munkahelyei:

  • FÉG (1968-1969)
  • Magyar Filmgyár (1969-1972)
  • Magyar Televízió (1972-től)

A hatvanas évektől kezdve rengeteg tévéjátékot készített a Magyar Televízió a Filmgyárban. A Tündérvilág című film forgatásakor dolgozott együtt Varga Vilmos operatőrrel, akinek javaslatára jött át az MTV-be világosítónak. 1972-től 10 éven át szinte csak Hídvégi Sándor fővilágosító mellet dolgozott. Nagyon sok tévéjáték készítésében, rengeteg színházi közvetítés képernyőre kerülésében vállalt szerepet.1980-ban átkerült a 3-as stúdióba, ahol az 1999-es év kivételével a mai napig dolgozik. Amikor az átszervezés miatt rövid időre bezárták, a 4-es stúdióba helyezték át.
Munkája során több ezer élő TV Híradó és Telesport készítésében vett részt. Megszámlálhatatlanul sok helyszíni közvetítés, számtalan téli és nyári olimpia budapesti adásainak lebonyolításában működött közre. Dolgozott többek között az Úton, a TV ovi, a Stúdió, a Parabola, a Panoráma, A Hét, a Falutévé, a Delta, a Kuckó, a Felkínálom, a Vers mindenkinek, az Iskolatévé, a Jogi esetek, az Esti Egyenleg, a Nulladik típusú találkozások, a Szabadság tér, a Lottósorsolás, a Rockkalapács, a Kék fény, az Este és a Szólás szabadsága sok-sok adásában.
A Filmgyárban, egy időben katonai dokumentumfilmeket, Kollányi Ágostonnal pedig természetfilmeket forgatott. Mesterének Widuhowszky Mártont és Bolyhovszky Bélát tartja.

Főbb világosító munkáiból:

Öreg bánya titka (Filmgyárban)
Danaidák (Filmgyárban)
Abigél (rend.: Zsurzs Éva) (Filmgyárban)
III. Richard (rend.: Fehér György, op.: Edelényi János)
Egy expedíció idézése (rend.: Rockenbauer Pál)
Jó estét Magyarország (sorozat)


 

Forrás: személyes beszélgetés

Babiczky László rendező 06 20 91-45-118 Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. www.facebook.com/babiczkylaszlo