Babiczky László rendező 06 20 91-45-118 Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. www.facebook.com/babiczkylaszlo

szerkesztő-riporter

(szül.: Elbert Judit)

Cegléd, 1933. október 15 – 2011. január 11.

Tanulmányai:

Orosz-magyar műfordító + ELTE Újságíró Szak (1956)

Nyelvismeret: oroszból felsőfokú, angolból középfokú nyelvvizsga, német (beszélgetési szint)

Munkahelyei:

  • Szabad Föld (1956)
  • Magyar Televízió (1972-1993)

1956 novemberétől a Szabad Föld Szerkesztőség külpolitikai rovatánál dolgozott. 1972 nyarától szerkesztőként dolgozott másodállásban a MTV Híradó Szerkesztőség Külpolitikai rovatánál, majd 1973 februárjától főállásban. Ettől kezdve a MTV munkatársa, majd főmunkatársa, végül emellé szerkesztő-riporteri besorolást is kap.
A Híradó után az Aktuális Főszerkesztőség külpolitikai rovatánál dolgozik, ahonnan A Hét–hez került. Itt akkor Polgár Dénes volt a főszerkesztő. Polgár Dénes távozása után Megyeri Károly elnökhelyettes megbízásából megalakította az ún. Horizont Szerkesztőséget (amelyet később beolvasztottak a Külpolitikai Szerkesztőségbe), amely az akkori szocialista országokról készített – részint saját forgatások, részint átvett filmek segítségével – műsorokat. Több külső munkatársak által készített dokumentumfilmnek volt ún. „belsős” szerkesztője, így pl. Róbert László és Halász Mihály „Ültessetek maniókát” című, miskolci fesztiváldíjas alkotásának.
Amikor Benda László pályázati úton átvette a Panoráma szerkesztését, kilenc munkatárssal együtt ő is átkérte magát hozzá. Nyílván ez is hozzájárult, hogy 1993-ban nyugdíjazták.
1994 őszétől 8 éven át készítette nyugdíjasként az MSZP parlamenti frakciójának a Hírlevelét, „egyszemélyes szerkesztőségként”.
2003 óta a Dél-pesti Jahn Ferenc kórház negyedévenként megjelenő, Pirulap című belső lapjának a felelős szerkesztője.

1957 óta MÚOSZ tag.

Filmográfia:

Jelentősebb televíziós dokumentumfilmjei elsősorban a volt Szovjetunióban és Indiában készültek.
Ezek közül több elnöki nívódíjban részesült.

India: Egy nap Indira Gandhival; Asszonyok száriban; Találkozás Indiával (három részes)
Szovjetunió: Volt egyszer egy ember (egy fél analfabéta üzbég parasztemberről, aki 12 különféle nemzetiségű háborús árvát nevelt föl a saját 3 gyermeke mellett)
Ezer év (az orosz ortodox egyházról)
A kenyér és az ember
A nyolcadik ének Örményországról
Szahalin szigete
A Bajkál még tiszta
Kirgízia, a hegyek köztársasága - Csingiz Ajtmatov szemével
… és még jó néhány dokumentumfilmet forgatott, köztük nem egyet a Kárpátalján, Lvovban és Kijevben

 

Forrás: Balog Judit életrajz – Dunavölgyi Péter

Babiczky László rendező 06 20 91-45-118 Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. www.facebook.com/babiczkylaszlo