Babiczky László rendező 06 20 91-45-118 Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. www.facebook.com/babiczkylaszlo

filmrestauráló asszisztens

(szül.: Vasas Gabriella)

Budapest, 1953. február 20.


Tanulmányai:

MÜM 15 sz. Szakmunkásképző, Budapest, női szabó (1971)

 

Munkahelyei:

  • Női Szabó Szövetkezet (1971-1972)
  • Magyar Televízió (1972-től)

1972. július 1-sején vették fel a Magyar Televízió Filmlaborjába, ahol azóta is dolgozik. Akkoriban filmre forgatták, készítették a műsorokat, nemcsak a TV játékokat, hanem többek között a TV Híradó és a Telesport riportjait is.
Kezdetben a filmek előhívásával és szárításával foglalkozott, majd átkerült a filmelőkészítő és kopírozóba. Ez azt jelentette, hogy a film negatívatokból pozitívet csináltak, amelyekből az adásokat vágták. Ezen kívül az ő feladatuk volt a 35 milliméteres filmből 16-ost készíteni, mivel az MTV meglévő technikája csak ezt tudta adásban lejátszani.
Televíziós pályafutása során a filmlaborban dolgozott MEO-sként és diszpécserként is.
Ők hívták elő a Színművészeti Főiskolára járó szinte valamennyi rendező és operatőr vizsgafilmjét is.
Amikor a műsorkészítésben a filmet felváltotta a videotechnika, megszűnt a filmelőhívás. A filmlabor feladata az archív mentés lett. Az idő múlásával aktuálissá vált a filmek fizikai állapotának a javítása. Nincs olyan film a Magyar Televízióban, amely valamilyen formában ne ment volna át a kezei között.

Néhány műsor, amelyeknek éveken át dolgozott:

Delta (sorozat)
Kékfény (sorozat)
Kalendárium (sorozat)
Unokáink sem fogják látni (sorozat)
Tízezer lépés Magyarországon (sorozat)
Családi kör (sorozat)
Ablak (sorozat)
A Hét (sorozat)
Élő népszokások (sorozat)
Századunk (sorozat)
Szenvedély (tévéfilm, rend.: Fehér Gy.)

Díjak, kitüntetések:

Kiváló munkáért


 

Forrás: személyes beszélgetés

Babiczky László rendező 06 20 91-45-118 Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. www.facebook.com/babiczkylaszlo