szerkesztő-riporter, műsorvezető

Szolnok, 1949. július 12.  


Tanulmányai:

MLLE politikai gazdaságtan szakosítóján (1974)

 

 

Munkahelyei:

  • Magyar Rádió és Televízió, Szolnoki Stúdió – riporter (1967-1974)
  • Magyar Televízió (1974-2001)
    TV Híradó – szerkesztőriporter, műsorvezető (1974-1990)
  • ELITE című társasági magazin főszerkesztő helyettese (2001-2003)
  • Szellemi szabadfoglalkozású – (2003-tól)

1967 őszétől a Magyar Rádió és Televízió Szolnoki Stúdiójában kezdte pályáját, mint külsős riporter. Ifjúsági és gazdasági műsorokat készített, élő magazinokat is vezetett. A TV Híradó szerkesztőriportere és műsorvezetője 1974-1990 között. 1990 őszén Hankiss Elemér akkori elnök elindított egy kísérleti Híradót, ebből lett később az Egyenleg című hírműsor, melynek meghatározó alkotója volt. Ennek megszüntetése után a Magyar Televízió különböző műhelyeiben dolgozott a legkülönfélébb műfajokban, elsősorban a kultúra és a belpolitika területén. Közben önálló finanszírozású, nagy lélegzetvételű portréfilmeket forgatott, többek között a Párizsban élő világhírű magyar szobrászról, Pierre Székelyről (Kősárkány). E filmet 1999-ben bemutatták Párizsban, majd a 30. Nemzetközi Képzőművészeti Fesztiválon (Szolnok), ahol különdíjat nyert.
1991-92-ben kétszer forgatott riportfilmet a Magyar Köztársaság elnökének, Göncz Árpádnak az Egyesült Államokban, illetve Kanadában tett látogatásáról. Televíziós munkái mellett tíz éven át rendszeresen vezette a Magyar Rádió élő kulturális ajánlóműsorát: Péntektől-péntekig, majd a Zeneszerdát.
2001-2003 között az ELITE című társasági magazin főszerkesztő-helyettese volt, de tovább folytatta televíziós és rádiós tevékenységeit is. 2003 májusa óta szellemi szabadfoglalkozású, továbbra is rádió és televíziós műsorok készítésével (M/2 Válaszd a tudást- 12 részes, közművelődési sorozat), újságírással és kultúramenedzseléssel foglalkozik.
Tevékenyen dolgozik különböző civil szerveződésekben: 1999 óta háziasszonya és műsorvezetője a beteg gyermekekért alakult KéK Madár Alapítvány évenkénti háromnapos fesztiváljának. 2003 óta egyik alapítója, PR menedzsere és háziasszonya a Magyar Festészet Napja -című évenkénti rendezvénysorozatnak. Rendszeresen tevékenykedik különböző karitatív megmozdulásokban, pl. a másfél évtizede létrehívott kalocsai jótékonysági Kék Madár Fesztiválnak hét éve a háziasszonya, és „hírverési mindenese”. 2005-ben alapító tagja a Magyar Festészet Napja Alapítványnak, és a Szilárd Klára Alapítványnak.  

Televíziós munkáiból:

Stúdió 1991-1995 – kultúra (sorozat)
Ablak – élő-belpolitika (sorozat)
Reggeli magazin – élő - tájékoztató, szórakoztató (sorozat)
Mélyvíz – élő - éjszakai értelmiségi vitaműsor
Civil kurázsi – környezetvédelmi sorozat
Zöldövezet – környezetvédelmi sorozat
A sokszínű kert virágai – dokumentumfilm (2002)
Kősárkány – portré (2003)
Tudásakadémia – oktató, ismeretterjesztő sorozat
Vastaps – nóták- és népdalok riportokkal (sorozat)
Záróra – környezetvédelmi sorozat
Natura magazin – környezetvédelmi sorozat

Publikációk:

Rendszeresen publikál napilapokban: Népszabadság, Vasárnapi Hírek, Kisalföld                                      
folyóiratokban: Premier, Sikeres Nők, Art Mozaik
Dr.Plusz 1989-91 között két könyve jelent meg: Fészek – Művészportrék és egy riport-monográfia Claire Szilard festőművészről 

Díjak, kitüntetések:

Híradós munkásságáért többször kapott Nívódíjat
Miskolci TV Filmfesztivál, riportkategóriában nyert díjat (1988)
Haza Szolgálatáért érdemérem, (1989-ben, az Irakban nemzetközi békefenntartói feladatot ellátó magyar ENSZ katonákról forgatott riportfilmjéért)
A Parlament Környezetvédelmi Bizottságának Nívódíja, a Zöldövezet című műsorért
Tolerancia Díjjal tüntették ki a Civil kurázsi című műsorért

 

Forrás: Önéletrajz, ISIS