Babiczky László rendező 06 20 91-45-118 Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. www.facebook.com/babiczkylaszlo

újságíró, műsorvezető, riporter, szerkesztő, producer

Nyíregyháza, 1958. július 2.


Tanulmányai:


ELTE, Állam- és Jogtudományi Kar (1979-1984)

 


Munkahelyei:

  • Magyar Rádió
  • Magyar Televízió (1991-1998)
  • RTL Klub
  • TV2

Az újságírással, riporterkedéssel tizennégy éves korában ismerkedett meg, akkor kezdett gyerekriporterként a Magyar Rádió Nyíregyházi Stúdiójában. Tizenhat évesen – Nyíregyházáról – a Magyar Rádió heti politikai magazinjába, a 168 órába - oknyomozó riporterként dolgozott.
Rádiós pályafutásának másfél évtizede alatt leginkább a korabeli társadalmi visszásságok tényfeltárására szakosodott, és a 168 óra mellett a legtöbb belpolitikai rovatbeli műsor vezető riportere lett. 1986-ban – egy újabb ominózus oknyomozó riport miatt – kitiltották a Magyar Rádió területéről, visszavonva belépési engedélyét is.
Így aztán a színpadi talk show-k világába menekült, hét éven át hónapról hónapra járta az országot, és hol Nyíregyházán, hol Debrecenben, hol Szentesen készített – több száz fős közönség jelenlétében – nyilvános beszélgető műsorokat. Ezen műsorai javarészt olyan ismert és ismeretlen embereket vonultattak föl, akik az akkori primér-nyilvánosságból ki voltak zárva: Béres József, Balczó András, Kósa Ferenc filmrendező, és még további 120-150 értelmiségi.
A rendszerváltás után újjászerveződő Magyar Televízióban két műsorral nyert pályázatot: Az én mozim, mellyel Pulitzer-díjat, majd Tolerancia-díjat is kapott, és a Friderikusz Show, mely a Televízió történetében korszakalkotó volt. Ezt követte számos elismert, több éven áttartó sorozata: Talk Show, Békítő Show, Váratlan Vendég, Másképpen beszélgetek.
Műsorai mindenkori nézettségi rekordokat döntöttek.
Ezen tévéműsorok készítésére 1990 táján önálló céget hozott létre, majd a megnövekedett igény kiszolgálására újabb és újabb vállalatokat, amely cégek gazdasági szempontból is a magyar, de a közép-kelet európai médiavállalkozások közül is a legsikeresebbek közé tartoznak.
1998 elején elhagyta a Magyar Televíziót.
Ezt követően egy ideig az RTL Klub kereskedelmi tévécsatornánál a Meglepő és Mulatságos című műsort készítette, amely szintén nézettségi rekordot hozott az akkor Magyarországon szárnypróbálgató csatornának. Ezt követően a TV2-nél dolgozott, ahol készített politikai műsorokat (Friderikusz, Szubjektív), illetve szórakoztató műsorokat (Osztálytalálkozó, Gyerekszáj), de folytathatta Az én mozim-at is.
2003-ban visszatért az MTV-hez, a Szólás szabadsága című műsort készítette.

Publikációi:

- könyvek -

Hal(l)hatatlan interjúim /1985/
Isten óvd a királynőt! /1987/
Ez egy tiszta jó könyv /1988/
Szigorúan nyilvános /1989/
Akar-e Ön köztársasági elnök lenni? /1989/
Az én mozim /2001/

Díjak, kitüntetések:

Pulitzer-díj /1997/
Tolerancia-díj /1997/
A legkedveltebb televíziós személyiség /1999/
Az adakozásban élenjáró magánszemély díja /1999/
TV-MEDVE-díj /2001. június/


 

Forrás: www.friderikusz.hu/oneletrajzok.html

Babiczky László rendező 06 20 91-45-118 Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. www.facebook.com/babiczkylaszlo