Babiczky László rendező 06 20 91-45-118 Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. www.facebook.com/babiczkylaszlo

egyetemi adjunktus, tanszékvezető, /Kommunikáció Technika Tanszék/

Audiovizuális Szakasszisztens Felsőfokú Szakképzési Szak OKJ 55 341 01 0010 55 01

Audiovizuális Szakasszisztens. Ezt a felsőfokú OKJ-s képzést a gödöllői Szent István Egyetemen a Gépészmérnöki Kar Rendszertechnikai és Menedzsment Intézetének Kommunikáció Technika tanszéke irányítja. Mi ennek a képzésnek a sajátossága?

A képzés elsősorban az audiovizuális technika, a filmmel, televízióval, filmforgalmazással kapcsolatos területeire képez menedzsereket, illetve menedzser asszisztenseket. Mivel gépészmérnöki kar gondozza ezt a szakot, ezért a terület műszaki és szervezési ismereteire helyezzük a hangsúlyt. Képzésünk nappali rendszerű, egész heti elfoglaltsággal jár. Végzett hallgatóink értenek a műszaki berendezésekhez, de a filmgyártás és forgalmazást érintő  szervezési ismeretekkel is rendelkeznek.

Milyen eszközökkel ismerkednek meg a hallgatók?

A korszerű informatikai eszközök, digitális technikák, a multimédia, a film és televíziós eszközök, a stúdiótechnikai berendezések megismertetése a feladat. A filozófiánk az, hogy a mai korszerű eszközökön túl a hallgatók nálunk megismerkedhetnek az ide vezető út eszközeivel is, például a filmvetítő gépekkel, régi típusú filmkamerákkal, fényképezőgépekkel. Alapelvünk az, hogy aki a régit nem ismeri, az a jövőt sem építheti. Ezért restauráltunk berendezéseket és ezeket egy kis kiállítás keretében mutatjuk meg a hallgatóinknak, ezek a berendezések nincsenek elzárva, kézbe vehetők, tanulmányozhatóak.

Kik oktatnak?

Elsősorban a Gépészmérnöki Kar egyetemi oktatói, ők azok, akik azokat a műszaki és gazdasági alapozó tárgyakat tanítják, amelyek nélkül nincs biztos tudás. De sok gyakorlati szakember, neves filmes és televíziós is bekapcsolódik a képzésbe. Egy-két név a teljesség igénye nélkül: Faust Dezső professzor, a korszerű információs rendszerek oktatója, Juhász Árpád szociológus, Féjja Sándor filmtörténész, Duló Károly rendező, Ivanov Péter gyártásvezető, Babiczky László rendező, korábbanVagyóczky Tibor címzetes egyetemi tanárunk. Azt valljuk, hogy a szakmában eltöltött több évtizedes tapasztalat átadása nélkül nem lehet színvonalas az oktatás. A szak néhány kiválasztott hallgatója minden évben részt vesz a DUNAVERSITAS Alapítvány mesterkurzusán a Duna Televízióban.

Milyen alapozó tárgyak vannak?

Matematika, fizika, informatika, multimédia alapismeretek, gazdaságtani alapismeretek, jogi-, munkavédelmi ismeretek, közművelődési ismeretek, vetítéstechnika.

Milyen területeken lehet elhelyezkedni ezzel a diplomával?

A legtöbben filmes, televíziós területeken helyezkednek el: helyi televíziós társaságoknál, a filmforgalmazás szervezetinél, a mozi-üzemeltetés területén, de ma már sok intézmény rendelkezik olyan konferencia termekkel, oktató eszközökkel amelynek üzemeltetéséhez a nálunk megszerzett tudás szükséges. De nem ritka, aki az Internet világába talál munkát. A hallgatóink egy harmada pedig tovább tanul, BSc vagy BA-s képzésekben.

Van ilyen képzés másutt is, vagy ez teljesen egyedi a Szent István Egyetemen?

Audiovizuális Szakasszisztens képzés több helyen folyik, de az oktatás hangsúlyai nem azonosak. Az anyaintézmények hagyományai szerint alakul a profil, nálunk talán a legerősebb a műszaki, technikai irányultság, amit az OKJ-s előírások keretei között a választható tárgyakra alapozva valósítunk meg.

Úgy tudom, hogy a kar akkreditáltatni akarja ennek a szaknak egy magasabb szintű, egyetemi képzést is.

Nekünk nagy szívfájdalmunk, hogy a bolognai rendszer bevezetésekor megszűnt a nagyon jól működő főiskolai szintű kommunikáció-technikai mérnökképzésünk. De úgy érezzük, hogy ezen a területen nagy szükség van műszaki szakemberek képzésére. A Gépészmérnöki Kar tervezi egy olyan szakirányú továbbképzés - régebben ezt szakmérnök képzésnek nevezték - indítását, amelyre egyes műszaki, kommunikációs területen főiskolai, egyetemi (illetve BSc, BA, MSc, MA) végzettséggel rendelkező szakemberek iratkozhatnának be, például villamosmérnökök, vagy kommunikáció szakot végzettek, esetleg egy-két év munkatapasztalattal rendelkezők. Egy ilyen továbbképzési szakra nagy szükség lenne!

2010. év május

Babiczky László rendező 06 20 91-45-118 Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. www.facebook.com/babiczkylaszlo