Babiczky László rendező 06 20 91-45-118 Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. www.facebook.com/babiczkylaszlo

Tanulmányok

Az itt található dolgozatok bepillantást engednek a magyar televíziózás történetébe. Árnyalnak, pontosítanak, rámutatnak fontos részletekre.

Szerző: Babiczky László
Alcím: avagy Függetlenedési törekvések a magyar televíziózásban

Magyarországon, sokszor még búvópatakként elindult társadalmi változások nem múltak el nyomtalanul a televíziózásban sem. Az persze kérdés, hogy a televíziós és filmszakmai értelmiségi törekvések, kapcsolódva az újságírásban is tetten érhető változásokkal katalizálták a változásokat, vagy ezekre reagált a szakma értelmisége.

Szerző: Babiczky László
Alcím: bevezető a Filmesházban

Hatvan (60) éves a magyar televíziózás. A Filmesházban az estet Babiczky László ezekkel a szavakkal nyitotta meg. (2017. május 3.)

Szerző: Babiczky László
Alcím: Babiczky László előadása elhangzott az Óbudai Egyetemen 2017. május 19-én

Szabadság tér 17, avagy a közszolgálati televízió tündöklése és…(bukása) könyvem fülszövegében Érdi Sándor így ír:”Az MTV történetét nem lehet megírni. Túl sok története van. Külön története van az elnököknek…Minden műsornak történelme van, mint ahogy minden munkatársnak is!” Most e rövid előadás keretében még ennyire sem vállalkozhatom. A kezdetek amúgy sem választhatók le a technikai találmány, találmányok megrajzolásáról. Azt azért itt sem állom meg, mert nem kis büszkeséggel tölt el, hogy e korszakalkotó találmány születésénél ott voltak a magyar kutatók: Mihály Dénes, Tihanyi és a többiek.

Az MTV – akkor már – csaknem húsz éves történetében új fejezetet nyitott a körzeti stúdiók létrehozása: elsőként, 1976. november 16-án Pécsett, és ezzel gyakorlatilag egy időben Szegeden, azzal az ígérettel, hogy ezt hamarosan követi a miskolci, a debreceni és a győri stúdió megalakítása a többi körzeti központban. Az ünnepélyes megnyitó azonban gyakorlatilag üres stúdióban zajlott: előbb Budapestről kölcsönzött, majd „uraságoktól levetett”, fekete-fehér technikával, ősöreg (Pye) közvetítőkocsival készültek a műsorok.

Szerző: Dunavölgyi Péter – Babiczky László

Békés Sándor a Magyar Televízió, Pécsi Körzeti Stúdiójának alapító, stúdió vezetője volt. 1986-ban „Az első évtized” (– Tények, adatok, események a Magyar Televízió Pécsi Körzeti Stúdiójának történetéből 1976-1986 -) címmel írt könyvet.

Babiczky László rendező 06 20 91-45-118 Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. www.facebook.com/babiczkylaszlo